Суспільство (відео)

У Чернігові відкрилася персональна виставка відомого художника Євгена Кріпа (Відео)

Унікальні роботи виконані в різних стилях і техніках. Вони наповнені глибокими сенсами. Так можна описати роботи відомого не лише в Україні, але й у світі художника Євгенія Кріпа.

У Чернігівському обласному художньому музеї ім. Григорія Ґалаґана відкрилася вже друга персональна виставка митця, проте її унікальність і в тому, що на ній представлені ще роботи його учнів. Зокрема, експозиція налічує 71 роботу.

«Цікавинкою цієї виставки є саме учнівські твори самого митця Євгена Кріпа 1967 року, а також роботи його учнів. А це чимала когорта учнів: Сергій Танканов, Ольга Матвейцева, Ольга Сухова, Євген Шаповал, Марина Кондратенко. Вони різні за віком, але їх усіх об’єднують твори, представлені на виставці, а також сумлінність у праці», — Олена Ісаченко, старший науковий співробітник науково-експозиційного відділу художнього музею ім. Г. Ґалаґана, куратор виставки.

«Це дуже була працездатна людина, дуже талановита, дуже видатна тим, що працювала над складними темами українськими, національними, патріотичними. У цьому залі представлені пейзажі та натюрморти, а тематичні роботи зараз у Києві», — Тетяна Сухова, організаторка виставки.

Кожна з робіт Євгена Кріпа – це складна система інновацій, ілюзій і знаків. Серед його робіт є пейзажі, натюрморти, портрети, картини в жанрі ню та навіть ікони.

«Головне, що цей художник не однією чи двома картинами тему розкривав, а серіями. Наприклад, багато диптихів, багато триптихів і багато таких картин, припустимо, гумор український: це серія «Сатеріяда» – 10 робіт, «Птахи. Лелеки» – 8 робіт і т.д. Це художник, що розкриває тему через кілька своїх полотен. І має дуже багато монументальних творів», — Тетяна Сухова, організаторка виставки.

«Саме Євген Кріп об’єднував і українське мистецтво, і європейські здобутки втілював у своїх роботах», — Олена Ісаченко, старший науковий співробітник науково-експозиційного відділу художнього музею ім. Г. Ґалаґана, куратор виставки.

Хоча Євген Кріп і народився на Львівщині, але значну частину свого життя прожив у Чернігові, де викладав у Чернігівській дитячій художній школі. Цікавим фактом його біографії є те, що його мама родом із Количівки, а сам художник жив у будинку на проспекті Левка Лук’яненка.

Виставка в музеї триватиме до Дня художника, який відзначають у жовтні.

Журналіст: Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button