Суспільство

Чернігівська міськрада заборгувала «Фрезеніусу» 100 мільйонів: хронологія подій і деталі боргу

Верховний Суд України зобов’язав стягнути 100 мільйонів гривень боргу з Чернігівської міськради, а саме – з комунального підприємства «Чернігівська міська лікарня №2» ЧМР на користь клініки «Фрезеніус». Ця сума – вартість послуг із гемодіалізу, наданих клінікою жителям Чернігова протягом 2016–2018 років.

У тексті рішення Господарського суду міста Києва йдеться, що проблеми з розрахунком за фактично надані процедури гемодіалізу існували від початку діяльності медичного центру в Чернігові та не знаходили свого остаточного вирішення протягом 10 років, допоки статусу уповноваженого від імені держави замовника таких послуг не набула Національна служба здоров`я України (НСЗУ). Водночас протягом кількох років тягнулися судові справи, під час яких представники клініки «Фрезеніус» намагалися отримати від представників Чернігівської міськради, обласної адміністрації, а також лікарні №2 кошти, які вони витратили на проведення життєво необхідної процедури для чернігівців.

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

Листопад 2009 року. Між ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» та Управлінням охорони здоров`я Чернігівської ОДА укладено Угоду про створення діалізного медичного центру в місті Чернігів.

Жовтень 2010 року. У Чернігові відбулося офіційне відкриття медичного центру «Фрезеніус», основна діяльність якого базується на проведенні процедур гемодіалізу для пацієнтів із тяжкими захворюваннями нирок.

Послуги гемодіалізу безкоштовні для пацієнтів. Лікування хворих здійснюється виключно за рахунок бюджетних коштів. Відтак, саме держава в особі уповноважених органів державної влади та місцевого самоврядування взяла на себе зобов`язання скеровувати хворих у згаданий медичний центр і забезпечувати здійснення оплати за проведене лікування.

Кілька років зобов’язання здійснювати оплату за надані клінікою послуги виконувало Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Утім, із 2012 року лікування методом гемодіалізу здійснювалося на підставі договорів про надання медичних послуг, які «Фрезеніус» укладав виключно з Чернігівською лікарнею №2. Простіше кажучи, опікувалися закупівлею й оплатою послуг представники лікарні (нагадаємо, оплата процедур гемодіалізу відбувається за державні кошти. – Ред.).

Лютий 2017 року. Між медичним центром «Фрезеніус» і КНП «Чернігівська міська лікарня №2» ЧМР було укладено останній договір про надання медичних послуг. Надалі Чернігівська міська лікарня №2 припинила закупівлю послуг з гемодіалізу для чернігівців, а договори з «Фрезеніус» не укладалися.

Разом із тим медичний центр «Фрезеніус» продовжив надавати життєво необхідні послуги з гемодіалізу для пацієнтів, котрі цього потребували. В офіційному коментарі директор компанії Роман Шурдук зазначав, що таке рішення було обґрунтоване відмовою пацієнтів звертатися до інших медичних закладів задля отримання необхідного діалізу.

  • «Фрезеніус Медикал Кер Україна» повідомило про непродовження контрактів пацієнтам, пацієнти відмовилися переходити до будь-яких інших закладів охорони здоров’я. Компанія впродовж цих періодів вкладала власні кошти в надання цього виду допомоги, оскільки без нього неминуче пацієнти помруть. Саме з метою забезпечення права пацієнта вибирати той чи інший заклад, у якому він хоче лікуватися, відповідні позови й були подані, – пояснив директор компанії Роман Шурдук.

І поки ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» з власної кишені проводило лікування пацієнтів, у Чернігові відбувалися дивні процеси, коли замість того, щоб із державного бюджету перерозподіляти кошти на оплату процедур гемодіалізу, представники місцевого самоврядування ухвалили рішення створювати власний діалізний центр на базі комунальної лікарні. Владислав Атрошенко обґрунтовував таке рішення завищеною вартістю послуг у «Фрезеніусі».

  • Вони здійснювали послуги в 1,5 раза дорожче, ніж на цьому ж обладнанні могли здійснювати ми тим же людям. Ми маємо те саме обладнання на аналогічних потужностях міста й обласних медичних закладів. Нам нема жодного сенсу переплачувати за медичні послуги комерційної структури, – коментував Владислав Атрошенко.

Нагадаємо, розцінки на відшкодування з бюджету за проведені послуги з гемодіалізу визначає держава, тож звинувачення у завищеній вартості – необґрунтовані.

У 2018 році в Чернігові на базі КНП «Чернігівська міська лікарня №1» ЧМР колишній мер Чернігова Владислав Атрошенко ініціює створення відділення амбулаторного гемодіалізу. Відомо, що чотири апарати для гемодіалізу Чернігівська міська лікарня №1 отримала у подарунок від ГО «Центр медичної допомоги та реабілітації».

Листопад 2018 року. У Чернігові проводять чергову сесію міськради, під час якої депутати затверджують зміни до цільової програми «Здоров’я чернігівців на 2018-2021 роки». Відповідно до проєкту рішення впродовж двох років із бюджету міста планували витрачати по 30 мільйонів гривень щорічно на лікування хворих із хронічною нирковою недостатністю методом гемодіалізу. Утім, замість того аби закласти ці кошти на оплату процедур із діалізу для чернігівців, які відвідують життєво необхідну процедуру в уже збудованому та відкритому медичному центрі «Фрезеніус», гроші спрямовують на проведення складного гемодіалізного лікування в новоствореному нефрологічному відділенні КНП «Чернігівська міська лікарня №1». 

Січень 2019 року. У Чернігові свою роботу офіційно розпочинає відділення амбулаторного гемодіалізу, яке створили на базі КНП «Чернігівська міська лікарня №1» ЧМР. У відділенні розгорнуто вісім діалізних місць, така кількість дає змогу забезпечити проведення процедури гемодіалізу 32 хворим.

Нагадаємо, на базі медичного закладу «Фрезеніус» створено 45 діалізних місць, які здатні забезпечити життєво необхідну процедуру 255 пацієнтам. Утім, представники Чернігівської міськради такі потужності ігнорують. Натомість «вливають» бюджетні кошти у відділення амбулаторного гемодіалізу, створене на базі Першої міської лікарні, що має 8 місць і здатне надавати необхідний діаліз 32 пацієнтам.

Водночас тривають судові розгляди справ, у яких «Фрезеніус» позивається до Чернігівської міськради, ОДА та Чернігівської лікарні №2, аби ті відшкодували кошти, які клініка фактично витратила на процедуру з гемодіалізу для чернігівців.

Спершу Господарський суд Києва задовольнив позов про відшкодування з бюджету Чернігова на користь фірми «Фрезеніус» 1 мільйона 200 тисяч гривень, які міськрада заборгувала за фактично надані послуги з гемодіалізу для жителів Чернігова. Представники Чернігівської міськради оскаржують рішення суду в апеляційному порядку. Наступним у гру вступає Північний апеляційний господарський суд, який зобов’язав відшкодувати з бюджету міста Чернігова 1 мільйон 200 тисяч гривень приватній клініці «Фрезеніус» за фактично надані чернігівцям послуги з гемодіалізу. Утім, представники Чернігівської міськради цього боргу не визнали.

  • Ми цій фірмі перерахували всі до копійки кошти, які надходили з державного бюджету. Вони розподілялися через обласний бюджет, надходили на рахунки другої лікарні та перераховувалися до копійки. Ми не маємо жодної угоди. Не може бути так, що держава каже про конкурентні закупівлі, про майданчики Прозоро, про те, що повинно бути все відкрито, а судова гілка влади вказує на те, що ми повинні заплатити. Відповідно до чого заплатити? – коментував ситуацію ексмер Владислав Атрошенко.

Загалом же приватна клініка «Фрезеніус» через суди намагалася стягнути приблизно 60 мільйонів гривень із облдержадміністрації, міської ради та міської лікарні №2 Чернігова за послуги гемодіалізу, надані у 2017-2018 роках.

Липень 2024 року.

Верховний Суд України зобов’язав стягнути 100 мільйонів гривень боргу з Чернігівської міської лікарні №2 на користь клініки «Фрезеніус». Ця сума – це вартість послуг із гемодіалізу, наданих клінікою жителям Чернігова протягом 2016-2018 років. Про це в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако повідомив під час загальноміської наради 16 липня.

  • Наразі лікарня може просто бути заблокована. Заарештувати рахунки — це медикаменти, це обслуговування. Заробітну плату вони не можуть арештувати, але там доплати є до заробітної плати лікарям, преміальні, щось ще. Очевидно, що зараз у нас немає іншого шляху, ніж домовлятися про реструктуризацію цих 100 мільйонів. Це нереально зараз знайти ці кошти ні в бюджеті міста, ні, тим більше, в бюджеті лікарні, і нам їх ніхто не дасть, – прокоментував судове рішення Олександр Ломако.

Тож міський керманич знаходить рішення – попросити гроші. Відтак, Чернігівська міська рада планує звернутися до посольства Німеччини в Україні, аби вони допомогти місту сплатити 100 мільйонів гривень клініці «Фрезеніус». Про це в.о. міського голови Чернігова повідомив під час загальноміської наради 23 липня.

  • Хочемо попросити народ Німеччини допомогти нам хоча б частково, адже в нас складний період у фінансах міста. У нас вилучили військовий ПДФО, невиконання бюджету, є нагальні питання з підготовки до зими, оборони міста, допомоги ЗСУ, відновлення,поділився Олександр Ломако.

За словами Олександра Ломако, поки місто чекатиме на прийняття рішення, міська влада домовилась із представниками «Фрезеніусу» про реструктуризацію боргу.

  • Поки посольство буде думати, ми домовилися про реструктуризацію цього боргу, приблизно на два з половиною роки. Десь приблизно шість мільйонів гривень ми виплатимо цьогоріч, а далі ще два роки з хвостиком будемо виплачувати. Дуже шкода цих грошей,зазначив Олександр Ломако.

Для отримання офіційного коментаря ми звернулися до керівництва ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна». На момент створення цього матеріалу відповідь надана не була. Щойно журналісти «ЧЕЛАЙН» отримають офіційний коментар від представників «Фрезеніусу», ми опублікуємо його. 

Отже, як бачимо з хронології подій, історія з боргом не нова. Багатомільйонна заборгованість Чернігівської міськради перед «Фрезеніусом» тягнеться вже кілька років.

І як висновок: за необдумані рішення фактично завжди доводиться платити.

Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button