Суспільство

Пльохівська Гурченко: на Чернігівщині народилася зірка кіно, яка трагічно загинула на піку популярності

Чернігівщина – це колиска багатьох видатних людей, зокрема в нашій області народилася і провела частину свого життя відома наприкінці 50-х — на початку 60-х років акторка Інна Бурдученко. 

«Краєзнавці вивчали наші села та видатних людей, які родом із них. То в такий спосіб з’ясували, що й у Пльохові народилася артистка Інна Бурдученко. Але доволі часто трапляється інформація, що вона – з Чернігова.

Але насправді у Пльохові прізвище Бурдученко зустрічається доволі часто. Місцеві кажуть, що народилася тут, босоніж бігала по нашій землі, а далі життя-буття привело до інших міст. Тож вона народилася в Пльохові, а потім родина переїхала до Чернігова.

До речі, практика зазначати інше місце народження спостерігалася в багатьох варіантах доль людей. Наприклад,  у нас є один герой Другої Світової війни, і замість того, що він уродженець села Зайці, згадується село Михайло-Коцюбинське. Бо якщо народився в селі Зайці, то в армії могло бути зневажливе ставлення. І Героя Жабинського, який із Хмільниці, чомусь іноді згадують, як чернігівця», — у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив відомий на Чернігівщині історик і краєзнавець  Андрій Курданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Збільшиться кількість шкідників і південних видів: павуків, тарантулів, богомолів»: чернігівський еколог – про наслідки потепління

Про акторську кар’єру Інна Бурдученко мріяла з дитинства, коли ученицею 1-ї школи вона брала участь у художній самодіяльності.

А акторська слава прийшла до неї після її першої зіркової ролі в 1959 році в фільмі “Іванна”. Але в серпні 1960 року вона загинула під час зйомок у фільмі “Так ніхто не кохав”.

За сюжетом, героїня  Бурдученко мала винести з бараку, охопленого  полум’ям, прапор. Коли будівля  вже горіла і було зроблено  декілька  дублів, вирішили  зробити ще один.  Інна забігла до бараку та довго не поверталася. Усі збентежилися: щось не так. А у неї  застряг каблук, і саме в цей момент на неї впала палаюча балка. На майданчику були пожежники, але кинувся  рятувати  жінку  Сергій Іванов, шахтар, який грав у масовці. Інна була у дуже  тяжкому стані — 78% поверхні  тіла обгоріли, вона встигла  лише закрити руками очі. У Донецькому  лікувальному центрі, куди її привезли, сподівалися  врятувати акторку. Люди здавали кров, навіть  шматочки шкіри. Але все було марно.

«Коли дивлюсь на фото відомої акторки 1960 року, то в рисах її обличчя чомусь згадується і Людмила Гурченко, яка замолоду теж стала зіркою екрана. Можливо, що Інна Бурдученко – це пльохівська Гурченко, але з дуже трагічною долею», — сказав Андрій Курданов.

Ірина Осташко

Фото з архіва Андрія Курданова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button