Суспільство

У селі на Чернігівщині місцевий священник понад 20 років самотужки доглядає дуже хворого сина

У кожного з нас – своя доля, і на життєвому шляху стаються різні випробування. Свій хрест несе і Богдан Качан (отець Федот), який служить священником у маленькому селі Скоринець Іванівської громади. У селі живуть орієнтовно 40 людей, немає ні пошти, ні магазину, тож по продукти доводиться їздити до сусіднього села. Часто духівник причащає бабусь і дідусів у них вдома, бо до церкви через слабке здоров’я прийти не можуть.

Але це не основна печаль священника. Найбільша біда – тяжка хвороба сина Романа.

«Тяжка ситуація від народження. Роман народився в шість місяців. Пологи були дуже важкими, дитину тягнули щипцями, у нього трапилися крововиливи. Після народження син одразу лежав в інкубаторі, щоб легені розкрилися. І 20 років я із ним живу вдвох. А сину вже 23 роки. Мати покинула, коли сину було три роки. Я її не звинувачую, можливо, їй не по силах. Головне, що у сина є я.

Роман не розмовляє, нічого не бере до рук, повністю паралізований. У нього ДЦП найтяжчої форми. За ним потрібен постійний догляд», – пояснив Богдан Качан.

Він також розповів, що вже 16 років, як із Чернігова переїхав із сином до села. Каже, що в сільській місцевості простіше долати життєві труднощі.

«Тут ніхто не розглядає тебе з цікавістю, та й більше простору взагалі, тихо, спокійно, жодних тривог, бо у місті гучні тривоги, що на хвору дитину теж негативно впливає. Треба, щоб був спокій, щоб він не нервував.

І якщо, не доведи Боже, в місті виникне проблема з опаленням, то тут ми грубку натопимо і будемо в теплі. Мені головне, щоб був комфорт для дитини.

Також у місті можна вийти до магазину, і хтось чхне, а дитина вразлива до інфекції і дуже складно переносить хвороби, бо імунітет слабенький», – розповів батько.

У побуті чоловік усе робить сам, а живуть удвох лише на пенсію з догляду за сином з інвалідністю. Бо особливо відволікатися, навіть на службу в храмі, не може.

«Прихід – по моїх силах, бо я не можу часто служби правити, адже прив’язаний до дитини, за такою дитиною не кожен згодиться якийсь час наглянути. Раптом дитина почне кашляти чи задихатися, то людина може перелякатися і не знати, як діяти в такій ситуації. Тож я служу в селі, де мало людей, мало обрядів. І мене ситуація влаштовує, бо я маю змогу бути з дитиною», – каже Богдан Качан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місяць до школи: громади Чернігівщини готуються до нового навчального року

Що ситуація реальна і правдива, підтверджує Олена Швидка, голова Іванівської громади, адже село Скоринець входить до цієї громади.

«Так. У тому селі дійсно живе священник із хворим сином. І йому насправді потрібна допомога. Хлопчик народився з інвалідністю, зі страшним діагнозом. Хлопчик за віком вже дорослий, але на вигляд як маленьке дитя.

Ми на сесії вчора виділили батьку хворої дитини допомогу – 25 тисяч гривень. Тож допомагаємо потрошку і людей просимо, щоб не стояли осторонь. Дружина їх покинула. А чоловіку приходять повістки, так, ще треба вирішувати це питання. Якщо він погодиться, то позбавити матір батьківських прав, щоб він був опікуном.

Основні питання у них – це харчування та лікування, бо дитина потребує постійного лікування і ліків», – сказала Олена Швидка.

Про те, що потрібна допомога, був також і пост у соцмережі. І на щастя, світ не без добрих людей, за що батько хворого хлопця щиро вдячний.

«Люди відгукнулися. І слава Богу, придбали памперси для дитини. То поки є. Потрібна побутова хімія, пральні порошки, бо багато прати доводиться. Потрібні пелюшки, простирадла або постільна білизна, щоб дитині підстилати», – розповів Богдан Качан.

Є також реквізити для людей, які хочуть підтримати родину фінансово або у будь-який інший спосіб.

Ощадбанк

4790729958825473

Або

5375414130862799

ПОТРІБНІ ДИТЯЧІ (НЕ ДОРОСЛІ) ПІДГУЗКИ 7.

Чернігівська область, село Красне, Укрпошта 50303 або Нова пошта №1

Качан Богдан Олександрович (о. Феодот)

+380732221718

Є вайбер, тож можна писати або зв’язуватися за допомогою відеозв’язку.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button