Суспільство (відео)

Рекрутинг чи мобілізація: в чому різниця та хто може звертатись (Відео)

Нещодавно у Чернігові з’явився Центр рекрутингу української армії. Його варто відрізняти від ТЦК та СП. Це цивільна установа, в якій працюють цивільні люди. В ній повісток не видають та не мобілізують.

Мобілізація та рекрутинг – це два паралельних процеси, хоча і мета в них одна. Проте на відміну від мобілізації, в центрі рекрутингу людина може сама ознайомитись із вакансіями та обрати той напрям в армії, де хоче себе спробувати.

«Наша мета в центрі рекрутингу допомогти людині зрозуміти, як себе можна знайти в армії, які є вакансії, які є посади, як це все працює, як туди можна потрапити, сконтактувати з конкретною військовою частиною, задати всі питання, які є. Якщо подобається, цікаво, то поспілкуватись з військовою частиною, представити себе, відповісти на питання, і якщо дійсно ти підходиш – отримати документ і йти оформлюватись.»,- Олексій Бежевець, Уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу

Важливо те, що рекрутинг не передбачає негайного відправлення в обрану військову частину. Від подачі резюме до безпосередньої служби минає від одного до двох місяців. За цей час доброволець проходить співбесіду, оформлення, медичний огляд та навчання, яке триває один місяць. Та безпосередньо підписує контракт з обраною військовою частиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За тиждень у водоймах Чернігівщини потонуло три людини

«Є велика потреба на сьогодні в медиках, є потреба в операторах дронів і взагалі в членах екіпажу, бо це не тільки оператори. Також є потреба в бойових посадах. Є такі випадки – людина приходить і каже, що хоче в певну частину. Подивились – нема. Але цей контакт знаходиться за кілька годин. З частиною зв’язуються, з’ясовують, які є вакансії, потім людині їх пропонують. Тобто головне – це максимально дати  людині можливість реалізувати свій вибір.»,-  Олексій Бежевець, Уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу

Якщо ж людина отримала першу повістку від ТЦК, то вона теж може звернутись до центру рекрутингу, де їй допоможуть підібрати вакансію. Але це можна зробити лише до того моменту, поки людину офіційно не мобілізували.

«Людина має право та можливість так само сконтактувати з нашим сервісом чи з військовою частиною, наприклад з 1-ою танковою. Отримати рекомендаційний лист і йти вже в ТЦК – не просто я прийшов з повісткою, а я доброволець, я вже рекрутований, я прийшов вже оформлятись в цю військову частину, будь ласка, оформлюйте мене.»,- Олексій Бежевець, Уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу

Центр рекрутингу в Чернігові розміщений в приміщенні Центру надання адміністративних послуг. Працює він з 8:30 до 16:30 щодня, окрім вихідних.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button