Суспільство

Громади Чернігівщини готуються до зими і початку нового шкільного року

На дворі  — літо, а Чернігівщина активно готується до сезону холодів і початку нового навчального року. Безумовно, воєнний стан додає нових викликів для громад. Адже дуже важливо гарантувати максимальну безпеку для всіх учасників освітнього процесу і забезпечити подачу тепла до шкіл, людських домівок та інших закладів упродовж нового осінньо-зимового періоду.

Тож далі – про ситуацію в громадах.

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради

До нового навчального року готуємося. Продовжується оптимізація освітніх закладів. У нас поки поменшало на один заклад — це закрилась школа у селі Ліски.

Уже на сьогодні готуються нові маршрути підвозу дітей, враховуючи зміни, які відбулися в мережі закладів, а в  самих закладах проводять ремонти.

У Макошинській школі зараз розпочалося роботи над укриттям. Адже це єдиний заклад освіти, який в нашій громаді був на змішаній системі навчання. До 1 вересня ми побудуємо укриття і заклад має запрацювати, сподіваюсь, що уже повністю в офлайн форматі.

Педагогічний колектив готується. А ми зі свого боку готуємо всю потрібну інфраструктуру, а також харчоблоки.

Генератори й усе потрібне на випадок блекауту в нас є. Адже робота щодо забезпечення ними проводилася ще в 2022-2023 роках. Нині були уточнення, то з’ясували, що заклади освіти забезпечені.

Діток шкільного віку трішки поменшало, але за рахунок ВПО може бути і баланс.

По опалювальному сезону зараз по суті відбувається стандартна робота. Якраз впорядкуємо документацію і будемо пробити підключення блочно-модульної котельні в місті Мена, як альтернативного джерела енергії. Це нині у нас найголовніша справа. Вартість підключення – близько 700 тисяч гривень із бюджету і треба знайти ці кошти. Але, думаю, що до жовтня впораємося. А все решта – стандартна робота.

У цілому всі заклади так само готуються до зими, робимо резерв палива. Багато яких закладів ми перевели на дров’яні або пелетні котли. Тож вони на зиму готують запас пального, тендера запущені. Багато хто вже завершив тендерні процедури. Деякі заклади, в кого є робоча сила й можливість, дещо самі заготовляють.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі прикордоння Чернігівщини отримають безкоштовно дрова

Галина Петруша, голова Парафіївської громади

У нас три ліцеї мають укриття. Зокрема в селі Южне укриття обладнане, як потрібно. Ліцеї в Бережівці і Тростянці також мають свої власні укриття. Ці укриття були готові ще в минулому році.

Для Парафіївського ліцею ми зробили всі необхідні документи, а кошти виділяє область. І буде будуватися укриття для дітей. До початку начального року ніяк не встигнемо.

І починаємо робити документи на укриття для ліцею в селі Іваниця. Там хороша триповерхова будівля, але немає підвального приміщення.

Сподіваємося, ці два ліцеї матимуть укриття вже на наступний рік. Тому в нашій громаді, мабуть, буде змішана форма навчання у двох ліцеях.

Чисельність дітей не зменшилася. Сім’ї приїжджають із дітьми, наприклад із Новгород-Сіверської громади, Семенівської, з Херсону, Харкова. Тож за рахунок переселенців у селі Южне – нині найбільша кількість діток. Взагалі по кількості діток у нас все добре, дай Бог.

До зими готові, як завжди. Наприклад, у ліцеї в Южному котельня зроблена так, що була можливість опалюватися газом і твердим паливом. У Парафіївці – так само.

В Южному також дуже велика співпраця і взаєморозуміння адміністрації ліцею, старости  і батьків учнів. Там заклад на два роки на перед заклад забезпечений дровами. У Парафіївці також забезпечили вже заклад дровами на декілька місяців.

Також скрізь ми забезпечені генераторами. Йдеться про всі 6 дитячих садочків і 5 навчальних закладів. Тож у разі потреби їх можуть вмикати і підтримувати тепло чи насоси.  

Ірина Осташко

Фото ілюстративне

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button