Суспільство

Роботодавці Чернігівщини шукають робітників у сферах транспорту та сільського господарства

У січні-липні поточного року послугами державної служби зайнятості в області скористалися 10,4 тис. безробітних громадян. Зокрема, 2,8 тис. безробітних забезпечено роботою, 509 – скеровано на професійне навчання, 79 – залучено до громадських та інших  тимчасових робіт, а ще видано 8,6 тис. направлень на суспільно корисні роботи. Крім того, 269 громадян області для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці скористалися ваучером на навчання.

Протягом січня-липня 2024 року в базі вакансій обласної служби зайнятості були наявними 5,5 тис. пропозицій роботи, що на 24% більше аналогічного показника минулого року. Але проблеми з оплатою праці в області залишаються: кожна третя вакансія (36,8%) пропонує мінімальну зарплатню, 53% – від мінімальної до середньої по області. Середній розмір оплати праці в розрахунку на одну вакансію дещо зріс (на 10,5%) і склав 9,5 тис. грн, що перевищує тогорічний показник на 903 гривні.

Проте є пропозиції роботи і з гідною оплатою праці. Серед професійних груп найбільш високооплачувані службовці, керівники та менеджери (заробітна плата до 25 тис. грн), професіонали, а це – лікарі, інженери, юристи, адміністратори тощо (до 20 тис. грн), робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин – трактористи-машиністи сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водії автотранспортних засобів, токарі, фрезерувальники, оператори верстатів з програмним керуванням тощо (до 20 тис. грн), фахівці – бухгалтери, технологи, майстри (до 16 тис. грн). Менше за інших заробляють працівники сфери торгівлі та послуг і представники найпростіших професій.

 Нині роботодавці мають найбільший попит на робітників фізичної праці (4,1 тис. вакансій – 73,3% або майже 3/4), проте серед зареєстрованих безробітних 42% мають вищу освіту. Кількість безробітних серед колишніх керівників (управителів, менеджерів), професіоналів, фахівців і технічних службовців у 2,4 раза перевищує кількість відповідних вакансій – 3523 особи та 1474 вакансії. 

Найбільше вакансій пропонується в таких сферах: переробна промисловість, транспорт, сільське господарство, торгівля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала адміністратора телеграм-каналу, який організував «схему для ухилянтів» на Чернігівщині

Традиційно затребуваними у роботодавців є кваліфіковані робітники з інструментом (слюсарі різної спеціалізації, електромонтери, електрогазозварники, швачки, пекарі), робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин і працівники сфери торгівлі та послуг.

Станом на 1 серпня 2024 року в базі даних обласної служби зайнятості налічувалося 777 вакансій, а чисельність безробітних дорівнювала 4,8 тис. осіб. Отже, безробітних було у 6 разів більше, ніж вакансій, тобто на кожне вільне робоче місце претендувало у середньому по області 6 осіб. У Корюківській та Новгород-Сіверській громадах, населені пункти яких піддаються постійним обстрілам, навантаження на 1 вільне робоче місце сягає 9-26 осіб.

Станом на 1 серпня 2024 року серед найзатребуваніших вакансій:

— водій автотранспортних засобів – 36 вакансій (середній розмір оплати праці 10825 грн);

— продавець продовольчих товарів — 36 вакансій (8230 грн);

— кухар – 26 вакансій (9060 грн);

— бухгалтер – 23 вакансії (11060 грн);

— швачка – 21 вакансія (10640 грн);

— електромонтер – 18 вакансій (10725);

— трактористи-машиністи сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва – 11 вакансій (13000 грн);

— підсобний робітник – 33 вакансії (9030 грн).

Серед рідкісних вакансій: сигналіст, ізолювальник з термоізоляції, машиніст змішувального агрегата.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Чернігівський обласний центр зайнятості

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button