Війна

Герої Чернігівщини: Олександр Мацієвський

Герой України Олександр Ігорович Мацієвський народився 10 травня 1980 року у місті Кишинів Республіка Молдова, куди за розподіленням була направлена його мати Парасковія Михайлівна. Вона працювала технологом на Кишинівській взуттєвий фабриці.

У 1997 році закінчив загальноосвітню школу, а потім вступив на навчання у технікум, де отримав диплом електромонтажника.

У 2008 році Олександр з дружиною та сином переїхав в Україну. Тут працював за спеціальністю. 

З першого дня повномасштабної агресії, в лютому 2022-го, він пішов до Ніжинського ТЦК та СП, але не зміг відразу потрапити до війська. Він допомагав споруджувати укріплення, ніс варту на блокпосту, готував пляшки із запалювальною сумішшю і знову звертався до збірного пункту.

Вже 11 березня 2022 року добровольцем вступив до лав 163 батальйону 119 окремої бригади ТрО Чернігівської області. Олександр старанно навчався військової справи, його призначили снайпером. У грудні, коли батальйон збирався вирушати на схід, Олександр не сказав матері, що поїде у зону активних бойових дій, бо не хотів щоб вона хвилювалася. Коли він прощався з мамою, то подякував за те, що вона його народила.

Він зателефонував мамі 29 грудня 2022 року, це була їх остання розмова. Після слів Сашка: “Мамо, я ніколи не здамся у полон!” Парасковія Михайлівна зрозуміла, що син на фронті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втік з окупованого села на Чернігівщині аби вступити до лав ЗСУ: історія воїна «Тихого»

Надалі Олександр не дзвонив, його телефон не відповідав. І лише ввечері 7 січня 2023 року прийшло повідомлення – “абонент знов на зв’язку”. Після слів побратимів, що Сашка вже немає, життя матері, Парасковії Михайлівни Демчук, поділилося на до і після. Згодом було опізнання рідної дитини у київському морзі, огляд кульових отворів, що обірвали життя воїна.

На жаль, 30 грудня 2022 року після слів «Слава Україні» Олександр Ігоревич був розстріляний.

Поранення відповідають характеру вогнестрільних поранень, яких зазнав полонений воїн на відео.

Розстріл росіянами беззбройного полоненого викликав хвилю засудження не лише в Україні, а й в інших країнах світу — за лічені години після появи відео хештег «Слава Україні!» очолив світові тренди Twitter. Сотні тисяч користувачів опублікували на своїх сторінках фото українського воїна перед розстрілом. До скорботного флешмобу долучилися і відомі люди та світові політики. Президент України Володимир Зеленський констатував, що росія убиває людей в Україні за сам факт, що вони українці, за проукраїнські погляди.

У  Генеральному штабі Збройних Сил України заявили, що розстріл беззбройного полоненого російськими окупантами  є підтвердженням нехтування росією норм міжнародного гуманітарного права та звичаїв війни.

Указом Президента України від 12 березня 2023 року №146/2023 Олександру Ігоровичу присвоєно звання Герой України та нагороджено орденом «Золота Зірка» (посмертно).

На честь Олександра Мацієвського 28 березня 2023 року названа вулиця (в минулому вул. 3-й мікрорайон) в Ніжині.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button