Суспільство

На Чернігівщині мешкає унікальний червонокнижний птах

Кульон великий, або кроншнеп великий (Numenius arquata), є одним з найбільших представників родини Баранцеві — (Scolopacidae). Він відомий своїм довгим, вигнутим вниз дзьобом, який може досягати 15 см. Довжина тіла цього птаха складає близько 50-60 см, маса тіла — до 1 кг, а розмах крил — до 90 см. Дорослий птах зверху темно-бурий з білуватою строкатістю, над оком — світла «брова», низ спини, поперек, надхвістя і черево — білі з темно-бурими рисками на грудях, волі та боках тулуба.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція.

Цей птах поширений на великих відкритих просторах Євразії, від Великобританії та Скандинавії до Сибіру та Казахстану. В Україні цей вид зустрічається переважно в степовій та лісостеповій зонах, де птахи гніздяться на болотистих місцевостях, луках, та узбережжях водойм.

Основним раціоном птаха є різноманітні безхребетні: черв’яки, молюски, комахи. Здатність кульона використовувати свій довгий дзьоб дозволяє йому досягати глибоких шарів ґрунту, де інші птахи не можуть дістати їжу. У позагніздовий період кульони збираються у великі зграї, які можуть мігрувати на великі відстані в пошуках їжі.

Гніздиться парами або невеликими угрупованнями. Гнізда — невеликі заглиблення в ґрунті, вимощені сухою травою або без неї, у кладці — 4 яйця. Насиджують кладку самка і самець, 28–30 днів. У кінці липня молоді птахи стають на крила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині відбувся футбольний турнір, присвячений пам’яті загиблого льотчика

У світі існує вісім різних видів кроншнепів. Це полохливі, обережні, недовірливі птахи, вони полюбляють збиратися в невеликі зграї. Відомі своїми унікальними демонстраціями залицяння, які часто включають повітряну акробатику, помахи крилами та різні вокалізації.

Збереження кульона великого вимагає комплексних заходів, спрямованих на захист його природних місць існування, запобігання деградації середовища та посилення контролю за незаконним полюванням. Охороняється конвенціями Боннською (Додаток ІІ), Бернською (Додаток ІІ), занесений до Червоної книги України (1994).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button