Суспільство

Для відвідування шкіл і садків діти Чернігівщини повинні мати довідки про стан здоров’я і щеплення

До старту нового навчального року – рукою подати. Тому логічно, що сьогодні, 20 серпня, в медіацентрі Чернігівської ОВА відбувся брифінг, присвячений питанням і проблемам проведення на Чернігівщині обов’язкових профілактичних щеплень дітей та правилам відвідування організованих дитячих колективів.

За словами Олександра Чепурного, генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», на сьогодні інфекційна захворюваність у нашому регіоні викликає занепокоєння. Станом на нинішній момент її можна охарактеризувати як контрольовано нестабільну з тенденцією до збільшення та до можливості виникнення різних епідемічних ускладнень і спалахів зокрема.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року, відзначається зростання захворювання на ГРЗ, особливо COVID, гастроентероколіти (майже на 40%), лептоспіроз, вірусні гепатити й інфекції, які керуються засобами імунопрофілактики.  

«Станом на 1 серпня в нас зафіксовано 84 випадки захворювання на інфекційні хвороби, яким можна запобігти завдяки імунопрофілактиці. Це три випадки захворюваності на кір і 81 випадок захворюваності на кашлюк. До речі, за аналогічний період минулого року в нас узагалі не було захворюваності на кашлюк. Це є ознакою інтенсифікації цього процесу та загрози щодо інфекційної безпеки дітей. Маємо прикрі показники захворюваності на педикульоз. На жаль, наша область лідирує по Україні щодо захворюваності на педикульоз. І тут треба проводити певні заходи», – зазначає Олександр Чепурний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові чоловік поцупив у перехожого планшет

Занепокоєння зумовлює виконання плану імунопрофілактики, тобто кількості щеплень, які запланували провести дітям, відповідно до календаря щеплень. За пів року не вдалося досягти очікуваних показників щодо жодної нозології.

«Показники щеплень варіюються від 37 до 41%. Бажаного рівня колективного імунітету не досягнуто. А він має бути на рівні 95%. Адже саме за такого показника циркулювання збудника в навколишньому середовищі, і зокрема серед дітей, буде мінімізоване та не призведе до збільшення можливих спалахів захворюваності. То саме зараз це питання потребує уваги і реагування всіх відповідальних органів і свідомої поведінки батьків у ставленні до питання здоров’я дітей», – пояснює Олександр Чепурний.

На брифінгу йшлося, що статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» чітко передбачено, що відвідування організованих дитячих колективів дітьми, які не отримали щеплення, відповідно до Національного календаря, заборонено. Бо статистика показує, що традиційно саме з вересня реєструється збільшення захворюваності на інфекційні хвороби. Адже діти, контактуючи між собою, передають одне одному збудники різних хвороб. То, відповідно, реєструється зростання захворюваності. І саме щеплення убезпечать і захистять ваших дітей.

«Діти повинні мати довідки, де є відомості про стан здоров’я, рекомендації щодо фізичного навантаження та позначки про всі щеплення, які дитина отримала. І в кінці прописується висновок стосовно стану здоров’я та щодо щеплень. Тобто довідка отримується в обов’язковому порядку і далі надається до навчального закладу, куди дитина йде. Довідку аналізує медичний працівник у навчальному закладі, інформація доводиться до відома керівника. І керівник ухвалює рішення стосовно форми освіти, яку має отримувати дитина. На сьогодні є кілька форм освіти: очне навчання та різні види дистанційного навчання.

Відповідальність щодо безпечного перебування дитини в навчальному закладі несуть керівники закладів.

Але в нашому регіоні є значна кількість дітей, яка з різних причин відвідує навчальні заклади, не маючи або відповідних довідок, або щеплень. Ми неодноразово фіксували ці випадки під час проведення торік наздоганяючої кампанії по кору. Тільки в закладах Чернігова ми реєстрували приблизно 930 дітей.

Неотримані щеплення – це питання життя і здоров’я дитини. І батьки мають це усвідомлювати», – наголошує Олександр Чепурний.

Нині вживається багато заходів, щоб діти навчалися офлайн. То в жодному разі не можна допустити, щоб цей процес зірвався через те, що в навчальних закладах виникнуть спалахи інфекційних хвороб. А передумови для цього є, зокрема щодо хвороб, яким можна запобігти імунопрофілактикою, отримавши потрібні щеплення.

«Вакцини в нас достатньо і вся вона перевірена. Ми повністю відповідаємо за дотримання холодового ланцюга на всіх етапах – від отримання вакцини на національних складах і до доправлення їх до надавачів послуг. Персонал навчений, пунктів щеплень достатньо. Тож можна отримати відповідні щеплення і захистити ваших дітей», – акцентує Олександр Чепурний.

Водночас немає законної схеми відсторонення від навчального процесу дитини без обов’язкових щеплень. Тож відповідні рішення ухвалюватимуть індивідуально.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button