Суспільство

Перстень-печатка, срібний півторак і скроневі кільця: найцікавіші експонати заповідника «Гетьманська столиця» (Фото)

Не так давно в Національному заповіднику «Гетьманська столиця» розповіли про кілька знакових археологічних знахідок останніх років досліджень, що засвідчують історичні періоди розвитку Батурина:

Скроневе кільце ХIV століття. Жіночу прикрасу було виявлено в 2021 році на південно-східній околиці міста, на краю тераси річки Сейм. Знахідка вперше підтвердила заселення території Батурина в період Великого князівства Литовського і Руського.

Срібний півторак 1623 року. Предмет знайшли у 2018 році на північно-західній околиці Батурина. Монета викарбувана в польському місті Бидгощі та належить до часів правління Сигізмунда ІІІ Вази. Знахідка є ще одним артефактом, що підтверджує побудову Батуринської фортеці поляками.

Перстень-печатка кінця ХVII – початку ХVIII століття. Предмет був виявлений на території Батуринської фортеці в 2017 році. На прикрасі чітко проглядається зображення фортеці. Над нею видно орла, який бореться зі змієм чи драконом. Перстень міг належати представнику козацької старшини доби гетьманування Івана Мазепи.

Фрагмент полив’яної кахлі з гербом Пилипа Орлика «Новина», початок ХVIII століття. Кахля віднайдена у 2018 році, вона підтвердила місце розташування садиби Пилипа Орлика в Батурині. Виріб прикрашає сердолік світло-коричневого кольору. Ймовірно, каблучка належала представницям цієї старшинської родини.

Між тим, це знахідки кількарічної давності. Зважаючи на це, вирішили поцікавитися, а чи ведуться нині розкопки чи якісь інші дослідження в Батурині.

Каріна Солдатова, завідувачка музею археології Національного заповідника «Гетьманська столиця», розповіла, що попри війну в Україні, дослідження в Батурині тривають.

«Цьогоріч розкопки проводилися, почалися вони в липні і тривали до 12 серпня. Це відбувалося завдяки Батуринській археологічній експедиції, яка носить назву Міжнародна Україно-Канадська археологічна експедиція. Взагалі нам допомагала українська діаспора. Адже Батуринський археологічний проєкт діє в Канаді, його керівник Володимир Мезенцев – відомий археолог. Діаспора допомагала коштами, щоб продовжити дослідження. Тобто за підтримки діаспори дослідження продовжуються навіть під час війни. Оскільки експедиція завершила роботу, вона поїхала з Батурина», – зазначила Каріна Солдатова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зберегти унікальну пам’ятку архітектури: у селі Чемер відбулась промоакція (Відео)

Цього разу розкопки проводили за межами Батурина, на околицях міста, де розміщується археологічна пам’ятка. Там досліджували забудову. Серед знахідок – переважно кераміка, тобто фрагменти кераміки доби Бронзового й Залізного віку, а також кераміка доби слов’ян та інші фрагменти кераміки, що датуються XVII – XVIII століттями.

«Дуже цінних знахідок не було виявлено. Водночас ми стежимо за станом збереження пам’яток в місті, на околицях, тому в нас відбуваються археологічні розвідки, цьогоріч об’їжджали всі пам’ятки, дивилися, чи немає де пошкоджень, чи може треба де провести зачистку, оглянути стан збереження пам’ятки. Основна увага більше сконцентровувалася на питанні збереження пам’яток. Невеликі розкопи були закладені біля Палацу Кирила Розумовського, і там також провели невеликі дослідження», – розповіла Каріна Солдатова.

А стосовно найцікавіших знахідок, згаданих на початку публікації, то вони належать до основного музейного фонду, і, згідно з правилами воєнного стану, наразі такі найцінніші експонати виставляти не можна.

«Але після завершення війни обов’язково плануємо доповнювати експозиції нашого музею археології, повертати експонати, які раніше можна було побачити на власні очі.

А нині скроневе кільце можна побачити у вигляді якісної копії. Тож кому це цікаво, нехай приїжджає до Батурина.

Хоча не в повній експозиції, з обмеженнями, але ми все-таки показуємо оригінальні експонати. Про них також можна дізнатися в екскурсовода.

Але навіть в умовах обмежень ми прагнемо, щоб нашим відвідувачам було цікаво. Зараз можна оглянути не менш цікаву експозицію. У нас представлена зброя, дуже багато гарних зразків кахлів і посуд. Є що подивитися, в принципі, в тих умовах, у яких зараз ми перебуваємо. Я вважаю, що можна приїжджати», – запевнила Каріна Солдатова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Національний заповідник «Гетьманська столиця»

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button