Суспільство

Тисячі кілограмів риби загинули в річках Чернігівщини через забруднення органічною хімією

Тисячі кілограмів загиблої риби, відсутність кисню в річках і негативний вплив на довкілля. У Державному агентстві України з меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, зазначають, що зниження рівня кисню спричинене органічними речовинами, що потрапили у водне середовище, ймовірно з території рф. Наразі забруднення спостерігається в річках Сейм та Десна на території області та вже з дня на день воно досягне міста Чернігова.

Найкритичніша ситуація спостерігається в Батурині. Там рівень кисню в річці повністю відсутній. Сумна статистика і в Корюківському районі, зокрема значно постраждали річки в населених пунктах Менської та Сосницької громад. Це річки Сейм та основне русло річки Десна, яка пролягає через ці громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стан води у Десні на території Чернігова суттєво погіршився

Яка наразі ситуація в цих громадах і яку роботу проводить місцева влада, в коментарі ЧЕЛАЙН розповів начальник Корюківської РВА Павло Мірошниченко.

«На сьогодні за дорученням Міністерства екології відбуваються певні дії, також залучена ДСНС. Із п’ятниці, 30 серпня, там запускається активний мул і наповнюється киснем вода. Є активісти, є працівники благоустрою громад, які на човнах і на берегах збирають загиблу рибу та закопують її з певними дезінфікуючими засобами. Наразі вже дуже велика кількість її зібрана, щоб вона надалі не розповсюджувалась і не забирала кисень із води. Це забруднення йде в напрямку Чернігова. Також працівники відділу з контролю за захворюваністю кілька разів на день беруть пробу води. Дехто стверджує, що заходи з наповнення киснем річок ефективні лише на невелику відстань. Тому розглядаються й інші варіанти. У п’ятницю у нас були фахівці з Києва, які дали нам поради. Взагалі ситуація дуже складна. Шкода рибу, природу, воду. Всі знають, звідки воно прийшло. Боремось. Плюс негативно впливає погода. Висока температура та відсутність дощу вони ще більше погіршують наявну ситуацію. Дощ допоміг би насити киснем водойми», – зазначає Павло Мірошниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button