Війна

«Паралізований Сновськ»: невтішні реалії прикордонного міста і чому не працює система оповіщення

Нещодавно (у липні цього року) Кабмін розширив перелік об’єктів, яким гарантують пріоритетне електропостачання. Окрім критично важливої інфраструктури, уряд заборонив вимикати електропостачання і в прикордонних населених пунктах, об’єктах у прифронтовій зоні й біля кордонів з Росією та Білоруссю. Утім, на Чернігівщині ситуація досі залишається критичною: активізувалися ворожі обстріли, а постійні відключення електрики спричиняють у т.ч. і безпекові проблеми. До прикладу, у прикордонному Сновську в період відключень не працює система сповіщення про повітряну тривогу. Утім, сновська влада чомусь не бачить в цьому проблеми і не б’є на сполох.

Про ситуацію з відключеннями світла, безпекові моменти на прикордонні та хто буде винним у можливій трагедії – далі в нашому матеріалі.

«На сьогодні постанова ще не діє, вона в процесі технічного забезпечення. Я просто не бачу, як можна відрізати конкретно 20-кілометрову зону, можливо, десь буде 19, а десь 22 км. Це моя думка, тому що є трансформатори, є певна мережа. У нас діють черги, як і по всій країні. Війна триває і людям варто це розуміти. Списки давно надані, тут нема нічого складного, по карті 20 км, і всі населені пункти в цій зоні входять в списки, які подаються на вище керівництво. Ми вже давно подали ці списки, чекаємо», — зауважив у коментарі для «ЧЕЛАЙН» голова Корюківської РВА Павло Мірошниченко.

Можливим каменем спотикання в цій постанові є вимірювання відстані від кордону. Оскільки, до прикладу, околиці міста Сновська входять в цю 20-кілометрову зону, але вже відстань до центру її перевищує.

«Відстань від околиці Сновська до кордону близько 20 км. Тобто, ми маємо входити в цю 20-кілометрову зону. Коли почалось повномасштабне вторгнення, то заміряли відстань, мені тоді сказали, що відстань від кордону до центру Сновська 22.6 км. Ніде ж в постанові не написано, що треба від центру міряти. Міський голова на цю проблему ніяк не реагує. Він наче не зацікавлений в тому, щоб ми увійшли в 20-кілометрову зону. У нас горять торф’яники, у нас вимикають світло, а про людей згадують лише, коли вибори», — зазначає у коментарі для «ЧЕЛАЙН перший заступник Сновського міського голови Марія Єфименко.

Марія Єфименко стверджує, що проблем в громаді накопичилося колосально і якщо закривати на все очі – громада може зникнути у прямому сенсі.

«До мене звертаються і місцеві жителі, і підприємці. Нещодавно ми говорили з директором місцевого заводу продтоварів, світло вимикають через кожні три години, і підприємство не може налаштувати свою роботу. У них є генератор, але ж ростуть ціни і на пальне. Також звертався до мене директор птахофабрики. Через проблему зі світлом гине птиця, оскільки не можна забезпечити належних умов для її життя. Ці підприємці під час початку повномасштабного вторгнення допомагали місцевим жителям: безкоштовно роздавали яйця, м’ясо, борошно для випікання хлібу. Ці підприємства допомогли тоді нашій громаді, а зараз виходить так, що коли потрібна їм допомога, то ніхто нічого не робить. Підприємства можуть повністю закритись. Якась містична тенденція – у нашій громаді все закривається Люди в розпачі просять допомоги, міська влада десятиліттями ігнорує все», — розповідає Марія Єфименко.

Та чи не найбільшою проблемою в Сновську нині в даному аспекті є система оповіщення про повітряну загрозу. Без світла не працює сирена. Тобто, прикордонне місто у разі небезпеки залишається без системи оповіщення.

«Якщо нема світла, то люди не знатимуть, коли тривога. Нам пропонували надати акумулятори на систему оповіщення. Я проконсультувалась з спеціалістами і вони мені сказали, що ті акумулятори не потягнуть нашу сирену. У нас нема світла – стоїть місто. Війна триває, ворог безбожно обстрілює всю територію нашу, гинуть люди. А не дай Боже, прилетить знову по Сновську? Оскільки сирени не працюють, люди не дізнаються про небезпеку. Хто буде винен? Міський голова? Район? Область? Хто тоді буде рідним загиблих пояснювати. Звичайно, не дай Боже, такого сценарію. Але ситуацію треба вирішувати. Я дуже сподіваюся, що місто Сновськ включать в урядовий перелік і у нас буде світло і буде працювати безпекова система», — зауважує Марія Єфименко.

«Є чітка цифра – 20 км. Будемо просити, щоб можливо додаткові 2-3 км теж входили в цю межу. Проте зараз нічого з цього приводу сказати не можу. Відстань від Сновська до кордону 22.9 км – 23.4 км, така ситуація і в місті Городня, і в тих населених пунктах, що біля Сновська. Там теж не вистачає декількох кілометрів. Треба готуватись до найгіршого та сподіватись на краще. Генераторами у нас забезпечені навчальні заклади. Також можна ще подавати заявки на до забезпечення. Треба готуватись постійно, робити запаси пального, переходити на сонячну енергію, бо цей сусід нікуди не зникне», — зазначає начальник Корюківської РВА Павло Мірошниченко.

Як бачимо, коли та в який спосіб буде реалізована постанова Кабміну про пріоритетне електропостачання в 20-кілометровій зоні, та які населені пункти увійдуть в неї, наразі невідомо. Проте проблема існує, і її варто вирішувати зараз. З даного приводу ми готуємо офіційні запити на кілька інстанцій – про результати обов’язково повідомимо.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button