Суспільство

Характер забруднення на річці Десна почав змінюватися

Забруднюючі органічні речовини дійшли до ділянки річки Десна в с. Боромики на Чернігівщині. До Чернігова залишилося 38 кілометрів. 

Про це повідомляє Міндовікілля.

Наразі спостерігається зміна характеру забруднення — воно йде не суцільним розривом, а  пересувається по найглибшій частині річки, по центру. Забруднення осідає на дно.

На ділянці річки Десна перед Черніговом здійснюються заходи з насичення киснем поверхневої води.

За даними Держводагентства, останні п’ять днів спостерігалася тенденція сповільнення руху  забруднення: 3 вересня вона становила 10 км/добу, а 4 вересня — 20 км/добу. Зміна швидкості просування забруднення залежить від звивистості русла річки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через пожежу сухої трави на Чернігівщині згоріли п’ять будівель

За останні 30 км просування забруднюючих речовин по річка Десна мор риби не зафіксовано. Вода має сірий колір та неприємний запах. Спостерігається низький вміст розчиненого кисню і високі показники хімічного споживання кисню. Зафіксовано перевищення по марганцю, що спричинено процесом гниття загиблої риби.

На річці Десна фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем здійснюють заходи з уловлювання загиблої риби. Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано 8 тонн загиблої риби, а на території Сумської області вже зібрано понад 12 тонн загиблої риби.

З метою порятунку живої риби у місцях, куди ще не дійшло забруднення, місцевою владою та активістами здійснюється розчищення приток річки Десна, щоб риба могла туди заходити безперешкодно.

Для забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення Держпродспоживслужба та Держекоінспекція запровадила посилені заходи контролю за реалізацією риби у цих регіонах. Здійснюється інформування населення про ймовірну небезпеку використання води з річки Сейм та Десна для напування худоби та поливу городини. Фактів торгівлі рибою, що зазнала загибелі в річках, не виявлено.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button