Суспільство

Із 30 вересня на Чернігівщині розпочнеться осіння вакцинація диких тварин від сказу

В області з 30 вересня розпочинається проведення планової пероральної імунізації м’ясоїдних тварин – лисиць, вовків, єнотоподібних собак від сказу.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба в Чернігівській області.

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин і людей, згідно з якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, вона супроводжується паралічами та завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотоподібні та бродячі тварини.

Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні й Чернігівській області зокрема потребує радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Вакцинацію на території Чернігівської області проводитимуть вручну, тобто наземним розподілом приманок із вакциною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 110 тисяч гривень коштувало 60-річній жительці Чернігівщини оформлення неіснуючої грошової допомоги

Приманка має вигляд невеликих брикетів, розміром із сірникову коробку, із запахом м’ясо-кісткового борошна. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні, вона безпечна для інших тварин, для людини і природного середовища та стабільна в польових умовах. Розповсюдження вакцини відбуватиметься польовими та лісовими угіддями поза територіями населених пунктів, водоймищ, авто — і залізничних шляхів.

Забороняється брати брикети в руки та переносити в інші місця.

Розповсюдження вакцини здійснюватимуть сформовані бригади на попередньо визначеній території області. Тривалість проведення пероральної імунізації залежатиме від погодних умов до охоплення всієї визначеної території області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button