Війна

Трагедія багатодітної родини з Чернігівського прикордоння: подробиці про загиблих, травмованих і руйнування

Життя на прикордонні Чернігівщини – непередбачуване та небезпечне. Бо обстріли й прильоти можуть статися в будь-який момент…

Щоправда, місцеві жителі здебільшого не хочуть виїжджати з населених пунктів, де залишатися далі тепер дедалі небезпечніше, вірять, що з ними нічого поганого не станеться і вони встигнуть сховатися або виїхати.

До вчора вірили в краще і жителі села Гірськ, що в Сновській громаді, допоки не сталася трагедія і не загинули люди. Натомість ворогам байдуже кого вбивати, навіть якщо це цивільні чи діти…

Тож учора росіяни свідомо поцілили безпілотником в автівку, яка везла скраплений газ людям. Балони з газом здетонували. Загорілися житлові будинки. На жаль, троє людей загинули. Причому серед загиблих – 6-річна дитина. Четверо поранених – 4-річний хлопчик, 13-річна дівчинка та двоє чоловіків.

«Було кілька скидів. Усі травмовані й поранені – з однієї багатодітної родини, в якій виховувалися троє дітей. Газова автівка якраз стояла під двором цієї родини. Загинули двоє дорослих (водій і заправник. – Авт.) і дитина.

Чотири житлові будинки й чотири господарські будівлі повністю знищені пожежею», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Павло Мірошниченко, голова Корюківської РВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти обстріляли три громади на Чернігівщині

Він також розповів, що станом на вчорашній вечір у Гірську залишалися 116 жителів, яких укотре закликатимуть переселятися подалі, де більш безпечно. До речі, окрім постраждалої, в селі залишається ще одна родина з дітьми. Взагалі до вчора в Гірську проживали шестеро дітей.

Але, як уже зазначалося, місцеві, особливо пенсіонери, не хочуть нікуди їхати і кидати своє господарство, будинки й усе, що наживали десятками років. Принаймні, так було до вчорашнього трагічного дня…

«Схожа ситуація була в селі Єліне, допоки взагалі перебувати там стало нестерпно і не загинули люди. Також подалі від кордону переїхали жителі Хрінівки», – розповів Павло Мірошниченко.

Марія Єфименко, перший заступник сновського міського голови, відгукується про родину, яку спіткало лихо, тільки позитивно.

«Це хороша благополучна родина. Всі трудяжки, вели господарство, жили зі свого господарства. Нікому не відмовляли, якщо хтось до них по допомогу звертався. Ми просили, щоб ця багатодітна родина виїхала з села. Але вони не хотіли. Казали, що в них є машина, то в разі чого, як відчуватимуть небезпеку, не чекатимуть на евакуацію, а самі виїдуть і врятуються. Просто з ними трапилася трагедія, про яку вони навіть не думали і не гадали…», – пояснила Марія Єфименко.

Справді, ця трагедія – жахлива. Але нині всі зусилля спрямовані на те, щоб максимально допомогти чотирьом пораненим – двом дітям і двом дорослим.

Ірина Карпушина, медична директорка Сновської центральної районної лікарні, розповіла, що діток ще вчора перевезли до Чернігова до дитячої обласної лікарні.

«За хлопчика я менше хвилююся, а в дівчинки була велика крововтрата й ампутація лівої руки, також вона має тяжке фонове захворювання. Яка ситуація з дітьми на сьогодні – я не можу сказати», – зазначила Ірина Карпушина.

На момент спілкування з медичною директоркою в лікарні у Сновську залишалися двоє дорослих чоловіків, які є рідними братами. Їх якраз готували до відправлення до Чернігівської обласної лікарні.

Стан чоловіка, який є батьком постраждалої родини, характеризують як середній. Натомість його молодший брат – у тяжкому стані.

«Вони обоє отримали опіки під час вибуху газу. У чоловіка, який перебуває у тяжкому стані, – ампутація лівої ноги та велика крововтрата, а також він отримав осколкове проникаюче поранення в ділянку паху. Тож попереду в нього дуже довге лікування», – повідомила Ірина Карпушина.

Наразі в лікарні у Сновську перебуває матір постраждалої родини. Вона не травмована, бо в трагічний момент не була поруч. Але в жінки гостра реакція на стрес, зокрема високий тиск і головний біль.

Сьогодні в Гірську оголошено траур, а місцеві ніяк не можуть оговтатися від пережитого.

«Із чотирьох хат, які згоріли, жилою була лише одна. В ній і жила багатодітна родина. Їхнє подвір’я вщент вигоріло, тільки стіни від хати стоять. Місцеві з прибиранням цього подвір’я допомагають. Які речі залишилися, виносимо до сусідів.

Сім’я потребує підтримки, тож у магазинах поставили баночки для збору коштів», – розповів Андрій Апришко, староста Гірського старостинського округу.

Також усі охочі можуть підтримати сім’ю, перерахувавши для неї гроші на картку сестри голови сім`ї.

4790 7299 5011 9586  Єфименко Наталія Юріївна.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото У ДСНС в Чернігівській області

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button