Суспільство

«Коли союз розвалився, їздили у Нижній Новгород і по 30 машин приганяли»: бувальщини в історії підприємства АТП 2528

Це одна з історій  майбутньої книги про збирання і переробку та використання  сміття в Чернігові  упродовж тисячоліть.

Епізоди розповів колишній керівник середньої ланки  АТП 2528, який  працював  у перехідні роки з однієї держави в іншу – у 70-90-х роках минулого століття.

КОЛОНУ МАШИН ПРИГАНЯЛИ

Йшов  1992 рік. Автомобілі  в Україні, особливо сміттєві,  не  виробляли. Тому профільному автомобільному підприємству Чернігова — АТП 2528  доручили здійснити марш-кидок  до Нижнього Новгорода, колишній Горький,  і пригнати кілька машин для потреб міста.

«Коли союз розвалився, ми їздили і по 30 машин приганяли. Цілу колону. Туди йшов автобус з людьми, бензовоз із пальним і вантажівка. В останній  — два контейнери. В одному — ковбаси, горілка і все таке. А в іншому — мішки з цукром  і гречкою.

У нас Горькому протеже був. Земляк із села поруч із Черніговом. Він там інститут закінчив і став міським депутатом, тому входив у будь-який кабінет без перепустки і допомагав там, на заводі, вибивати вантажівки без кузова, просто шасі. І «Волги» приганяли.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині увіковічили пам’ять полеглого на війні захисника

ПЕРША «ОКУПАЦІЯ» ГОРЬКОГО

«Приїжджаємо. Нашому протеже перекидаємо мішок гречки та цукру, ковбасу, горілку. Система була така. Бралися ж туди і харчі, там же їсти варили самі собі. Ночували на вулиці влітку, як у походи, на траві. І на Волгу виїжджали.

Переїхали за ріку, здається. І там такі озера, природа красива. І ми розташувалися табором, вогнище, кашу варимо. Брезент розстилали, вип’ємо. І почали українські пісні співати. Місцеві йдуть і думають, що це таке? Окупували Горький? Вони ще не знали, що це була перша окупація Горького.  Співали там, бувало, до середини ночі. Були по тижню, а то і побільше. Тоді ми там брали,  в основному, шасі ГАЗ-53 і бортові. А потім кузови сміттєвозів на них ставили уже в Чернігові.»

«ВОЛГА» за ГОРІЛКУ, або НЕ ПОМАЖЕШ, НЕ ПОЇДЕШ

«Волги»  звідти приганяли не тільки для комунальної системи, а й для міських закладів.

«Приїздимо  туди на завод. А там:

-Звідки ви?..  О, земляки приїхали з Чернігова приїхали!

Коли у Чернігові  будували ЗАЗ (завод автозапчастин), то тут було багато  представників із Горьківського заводу. Потім вони багато наших спеціалістів попереманювали туди зарплатами.

Першим запитанням було: «А що ви нам привезли?» «А що ви хочете?» «Гар’єлки і ковбаси хорошої».  Ми їм  ящик і закуску.  «Ну, тепер ідіть машини вибирайте».

Там був величезний двір. Машини нові стоять і без карбюратора, і без капоту, але вже розкурочені наполовину. Кажуть, будь-яку вибирайте. Ходимо там, вибираємо. Те не робить, там не заводиться, бо акумулятора нема, то ще щось.

Знайшли хорошу машину. Чогось не вистачає. Знімаємо з іншої машини.

Так само і шасі виганяли. А охорона уся, начальники, комірники були п’яні до чортиків. На халяву пили відрами. І бери, що хочеш. Так вигнали ж зайву машину. Потім ми розібралися — зайва. Хоч продавай тут же.  А потім подумали, що зайвих документів  нема, і загнали назад у двір. А інші погнали в Україну

Ось такі бувальщини задокументовані в історії підприємства АТП 2528.

Джерело: КП Атп-2528 Chernihiv

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button