Суспільство

«Ходять із торбинками, як по гриби в лісі»: в Коропі наввипередки збирають каштани

Осінь в Україні – це традиційна пора, коли люди збирають каштани. В попередні осінні сезони ми розповідали, як жителі різних громад, зокрема представники навіть селищних чи сільських рад, збирали каштани, а виручені за них кошти спрямовували на підтримку ЗСУ.

Зокрема завжди активно збирали каштани в Коропі. Яка ситуація нині, розпитували Володимира Куніцина, голову Коропської громади.

«Каштани збирають і дорослі, і діти, навіть не встиг каштан впасти, як його вже підібрали. Хтось бідний збирає, хтось ще з якихось причин, аби покращити сімейний бюджет», – зазначає Володимир Куніцин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випалена пустка: прикордонні села-примари Чернігівщини

Організованих зборів каштанів від шкіл, дитсадків чи селищної ради в громаді не влаштовують, бо місцеві жителі швидко підбирають усі каштани. Тобто відбувається осіннє «полювання» на каштани.

«Ходять із торбинками, як по гриби в лісі. Комунальникам хіба що листя залишається загрібати. То немає навіть можливості влаштувати організований збір», – повідомив Володимир Куніцин.

За його словами, приймають каштани приїжджі люди.

«По 8 приймали, як зараз – не знаю», – пояснив голова громади.

Зазвичай отримані каштани пункти прийому потім продають фармацевтичним компаніям, а ті використовують їх як сировину для виготовлення різних медичних препаратів.

Екстракт каштана часто є компонентом антицелюлітних засобів, оскільки зменшує набряки й тонізує шкіру, вирівнюючи її поверхню. Після оброблення з них виготовляють ліки від варикозу. Каштан також додають до складу шампунів, бальзамів, масок і сироваток, що стимулюють ріст волосся та перешкоджають утворенню лупи.

А ще подрібнені каштани використовують як корм для тварин.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button