Суспільство

Уродженець Чернігівщини отримав від Папи Римського титул римського князя та золоту медаль зі своїм портретом

На той час ніхто із полководців Речі Посполитої не удостоювався найвищої в Європі папської золотої медалі, навіть коронний гетьман. Легендарний флотоводець у чисельних та кровопролитних походах не отримав жодного поранення, жодної поразки. Вороги його і боялись, і поважали. Багато хто з тогочасних діячів вважали його військовим генієм. Поляки з турками дали йому прізвисько «Азовський Вовк» за кмітливість, винахідливість, а ще — за організацію вперше в історії захоплення неприступної фортеці Азов. І взагалі він у військово – морській справі здійснив багато того, чого до нього не вдавалось нікому. Гетьман нереєстрових запорозьких козаків (обирався двічі: 1628–1629, 1630–1635), уродженець с. Рогощі (де у добу Київської Русі було давньоруське легендарне місто Оргощ) на Чернігівщині, Іван Михайлович Сулима. Походив з  родини покозаченої шляхти.

До того, як стати гетьманом, встиг «сходити» у морські походи, у т.ч. й з Самійлом Кішкою, брав участь у походах гетьмана Сагайдачного. Був учасником  відомої битви під Хотином, коли у1621р. польсько-козацьке військо зупинило 300-тисячну турецьку армію. Під час одного з походів Іван Сулима потрапив у полон та був прикутий до турецької галери багато років. Потім доля розпорядилась майже фантастично: один із охоронців звільнив Сулиму, а той у свою чергу звільнив й інших бранців. А крім того, Сулима організував захоплення галери та 300 яничарів, яких замість козаків закували у кайданки та наказали щосили «гребти» до Італії. Звільнені козаки назвали галеру «Покрова Пресвятої Богородиці» та вивісили прапор: на жовтому китайському полотнищі намалювали синій запорозький хрест. І їм вдалось прорватись,  вижити, втримати галеру та дійшовши до Італії, пришвартуватись у Римі на Папській пристані.

Для Риму це було надзвичайне явище: обідрані, зморені колишні бранці захопили судно та ще й взяли у полон 300 відбірних османських вояків. Ця подія була настільки дивовижною і навіть незбагненною для більшості військових того часу, що звістка про надзвичайну морську команду швидко дійшла до Папи Римського ПавлаV, який запросив козаків на чолі з Сулимою на гостини до маєтку свого брата кардинала, де вони гостювали декілька місяців. Тоді ж Папа Римський і вручив І.Сулимі нагороди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балерина з Ніжина була дружиною всесвітньо відомого художника Пабло Пікассо (Фото)

До переліку того, що здійснила ця непересічна особистість вперше в історії, належить і його легендарний похід 1633 р. на тогочасний османський Азов. Він взяв його штурмом. До цього ця фортеця вважалась неприступною. Нікому, крім Сулими її захопити не вдавалось. Повертаючись з цього походу він ще зміг під Очаковом потопити та пошкодити майже всю флотилію османів, яка там була: з 20 галер 5 потоплено, понад 10 – пошкоджено. При цьому самі козаки втратили тільки три чайки з трофеями.

Далі його бажанням було звільнити Україну від влади Речі Посполитої. Для цього він надіслав в українські міста листи-універсали з відповідними пропозиціями. Король Речі Посполитої побачив серйозну загрозу його владі у діях Сулими, тому віддав наказ знищити його будь-якими способами. Були й загони-засідки на шляху руху Сулими, й загони реєстрових козаків, з якими нереєстрові козаки мали довготривалі бої. І тоді також були  колаборанти, які «здали» його місцезнаходження, в результаті чого Сулима був схоплений та переправлений до  Варшави. За рішенням сейму гетьмана та декількох його сподвижників було показово страчено на центральній площі у Варшаві: відрубано голови, потім четвертовано, частини тіл були розвішені на міських мурах Варшави. Пізніше останки гетьмана захоронили на території помістя Стєвки. Вдома захоронити не дозволили – боялись, що ушанування його пам’яті козаками створить нову загрозу для Речі Посполитої. Дата народження Івана Михайловича Сулими достеменно невідома – скоріш за все десь кінець ХVІ ст. Проте дата трагічної загибелі відома — 2 грудня 1635 р. і назавжди закарбована в історію. Як й історія його дивовижного шаленого життя —  неймовірний приклад вірного служіння своєму народу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами wikipedia, day.kyiv.ua

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button