Суспільство (відео)

Чернігів – лузер порівняно з Ніжином: Касько та Гроссман оцінили міста (Відео)

Міжнародна громадська організація з боротьби з корупцією Transparency International оцінила прозорість українських міст і презентувала свої дослідження. Організатори проекту оцінювали відсутність прозорості як прямий шлях до корупції. Лідери рейтингу – Київ, Кропивницький та Івано-Франківськ. Чернігів зайняв 28-ме місце. Не останнє і це вже добре, але «підвели» брати його менші.

«Міста районного значення в Чернігівській області отримали вищі місця в рейтингу, ніж Чернігів. Наприклад, Ніжин на 7-му місці і в нього 50 балів, а Прилуки мають 35 балів – на 24-му місці», — розповідає, керівник проекту «Розбудова прозорості в містах України» Transparency International Україна Катерина Цибенко.

Районні центри випередили обласний. За словами керівника проекту, особливо понизили рейтинг місту такі галузі, як житлова політика й освіта, відповідно, нуль та один бал із семи можливих. Бюджетування набрало порівняно високий бал, але його прозорість вщент розкритикував громадський активіст Олександр Гашпар.

«Стосовно бюджетування я не згоден. І подана інформація про міський бюджет, щоб його контролювати, вона дуже незручна. На сайті є «свиня», на яку клікаєш і бачиш доходи та витрати бюджету. Тобто навіть дві свині. Доходи і витрати. У загальних рисах, а бажано, щоб пересічний мешканець міста зрозумів, куди йдуть його податки», — відмічає громадський активіст Олександр Гашпар.

На його думку, публічність у місті, порівняно з минулою владою, виросла, але досі не на належному місті. Зокрема назвав досить незручним сайт Чернігівської міської ради.

Надалі організатори заходу планують надати чернігівським громадським організаціям гранти, за якими вони підвищуватимуть прозорість влади. Після закінчення цих проектів буде проведене повторне рейтингування. Щодо самих оцінювачів, то серед відомих прізвищ, що входять до Transparency International Україна, можна назвати колишнього заступника Генпрокурора України Віталія Каська та голову антикорупційних проектів в Європі та Азії Юхані Гроссмана.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button