Суспільство

Море чи город: дещо про особливості відпочинку містян і селян

Якось в інтернеті на очі трапилася картинка із красивою закоханою парою, яка обіймається на тлі морського пейзажу. І під нею був жартівливий підпис: «На їхньому місці могли би бути ми, але в нас корова».

Уже традиційно багато містян проводять відпустку подалі від дому. Їдуть по засмагу, враження та купання туди, куди дозволяє товщина гаманця. Щоправда, тенденція останніх років вказує на те, що дедалі більше чернігівців залишаються на час відпустки вдома, бо фінанси, як кажуть, співають романси.

Та насправді не все так погано, адже принаймні у дні, коли не треба ходити на роботу, можна виспатися досхочу, піти на пляж, який ще, на щастя, безкоштовний, почитати цікаву книгу, побувати на дачі, зустрітися з друзями чи відкрити для себе рідне місто з іншого боку. Як бачимо, варіантів, чим зайнятися у вільний час, – безліч. Було б бажання.

А що ж селяни, які теж ходять на роботу і мають відпустку? Їм зірватися з місця в подорож за новими враженнями не так легко, як містянам, бо вони більше прив’язані до дому. Кролики, вже згадані корівки та інша худоба навряд чи зрозуміють, що в господаря законна відпустка. Годувати і доглядати живність у ці дні також треба. А ще літо – гаряча пора для сільської сезонної роботи, зокрема заготівлі сіна та збору врожаїв. Словом, сільські люди на ногах із раннього ранку та до пізнього вечора. Багато з них жартують, що теж відпочиває на морі – картопляному.корова-640x480

Проте не варто думати, що селяни чимось обділені. Порівняно з блідолицими містянами, вони весь час на свіжому повітрі й на природі. Можуть посидіти з вудкою на березі річки й насолодитися вранішньою чи вечірньою тишею або прогулятися лісом. І їжа в селі смачніша й екологічно чистіша. А ще багато з них, побувавши на морі, принаймні в Україні, надалі про нього не мріють. Бо сільським жителям, які звикли до роздолів, не до вподоби тиснява на узбережжі, коли людей стільки, як пінгвінів в Антарктиді. Але то, як кажуть, кому що до душі.

Головне все-таки, щоб літо і довгоочікувана відпустка – і в селян, і в містян, – пройшли не марно: не в інтернеті чи за безкінечною фізичною працею, а з приємними враженнями та хорошим настроєм. І ніхто нам їх не створить, якщо не візьмемо ситуацію під свій контроль. Благо, час для того є – цілий літній місяць, який недарма називають лагідним.

Ще статті по темі

Back to top button