Суспільство

Віче – звідки і куди

Усе, що бачать очі, потім обробляє мозок. У результаті картинки виходять дуже різні. Але це тонкощі, спрощено названі різним поглядом.

Так от, очима московитів ми – недодержава, що має бути поглинута їхнім болотом. І це про тих, у кого вони взяли собі все цінне, зокрема й назву. На жаль, Російська православна церква їм не пояснить, що вчинок біблійного Хама просто ніщо, порівняно з їхніми манерами.

Із погляду людини зі свідомістю бариги – віче було проплачене. Звісно ж, Богдан не прийшов на Майдан сказати це в очі захисникам України.

На переконання тих, хто захищає Україну від російської агресії, дії Зеленського є жахливою некомпетентністю або державною зрадою.

Мене ж цікавить головне – перехід від суспільного устрою, базованого на волі вождя (байдуже кого: Зеленського, Порошенка чи Путіна), до суспільного устрою, базованого на колективному розумі та волі нації. Рух опору порадував відмовою від домінування вождів і партій. Це початок переходу від прагнення поставити якихось персонажів на чолі держави і потім безуспішно чекати щастя – до піднесення на найвищий рівень загального блага «Україна понад усе!». Це початок переходу до об’єднання навколо спільних цінностей та інтересів. І заміна вождів на посадовців, на виконавців консолідованого розуму та волі суспільства.

Але об’єднання навколо спільних цінностей недоступне неосвіченому населенню, воно доступне лише носіям цих цінностей – суспільно-політично освіченим громадянам.

А яким чином забезпечується освіта? Науковці розробляють, а освітяни та ЗМІ доводять до суспільства розроблені та вивірені знання.

На жаль, нашу науку очолюють некомпетентні персонажі. Наслідком є некомпетентність суспільства і жахлива некомпетентність його обранців.

Віче періодично скандувало: «Зелю геть!». Але ж це не головне, головне – це позбутися жахливої некомпетентності виборців. А для цього треба гнати всіх тих псевдонауковців, котрі нездатні теоретично та методологічно забезпечити перехід українського суспільства на сучасний рівень організації і відповідної їй успішності.

То хто ж нам створить успішну і придатну для нашого життя Україну? Досвід доводить – покладатися на державу марно, її в новій якості ще треба створити. І робити це доведеться всім нам. Одні підуть життя класти, захищаючи ту українську землю, від котрої відводить державні війська президент. А інші – незалежно і всупереч державній науці – розроблятимуть основи успішного суспільства та поширюватимуть їх.

Отакі думки і надії породила участь у роботі Народного Віче на Майдані в Києві 6 жовтня.

Сергій Трегубенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button