Надзвичайні події (Відео)

Чума свиней на Чернігівщині: що відомо про випадок в Ічнянській громаді (Відео)

Днями інформаційним простором почала ширитися новина, що на території Ічнянського національного природного парку були знайдені рештки диких кабанів. Така загибель тварин може означати інфікування їх африканською чумою свиней. АЧС – інфекційне захворювання свійських і різних видів диких свиней, збудником якого є вірус. Вірус АЧС внаслідок особливостей своєї складної структури є дуже стійким до факторів різної природи, в зв’язку з чим його виживання в об’єктах середовища і продуктах свинячого походження надзвичайно високе. 

По коментар із приводу ситуації, що склалася на території Ічнянського національного природного парку, ми звернулись до Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

«Один із лісників підтвердив, що знаходив рештки кількох диких кабанів. Але з огляду на особливості дії воєнного стану, вони були одразу спалені, а місця їх виявлення та спалення одразу продезінфіковані», — Віктор Кульбако – начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Відповідно до заборони відвідування лісів у Чернігівській області на період воєнного стану, працівникам Держпродспоживслужби не вдалося зібрати матеріал для проведення аналізів.

«Відібрати проби матеріалу для підтвердження або спростування випадків зараження диких свиней АЧС неможливо», — Віктор Кульбако – начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Робота з виявлення захворювання була проведена в дикій фауні, а також найближчих населених пунктах – випадків інфікування африканською чумою свиней не виявлено.

Місцеві жителі ознайомлені з інформацією про інцидент, що стався на території Ічнянського національного природного парку. В разі виявлення симптомів африканської чуми свиней або трупів приватного чи дикого поголів’я треба негайно звернутися до Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Для запобігання занесенню та поширенню збудника африканської чуми свиней на території Чернігівської області проводять моніторингові дослідження домашніх і диких свиней. 

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button