Надзвичайні події (Відео)

Зимові розваги на льоду: рейд водоймами Чернігова (Відео)

На зміну новорічному потеплінню до Чернігівщини прийшли Різдвяні морози. На водоймах області та міста утворилася крига, тож любителі зимової риболовлі та активних забав одразу поквапилися вийти на лід. Такі розваги часто бувають небезпечними для життя, про це наголошують фахівці ДСНС. Товщина криги залежить від багатьох чинників: як від типу самої водойми, так і від температури. Аби нагадати мешканцям важливі правила, вирушаємо в рейд на річку Стрижень. Пан Микола розповідає, що риболовлею займається багато років, на щастя, небезпечних ситуацій не траплялося.

«Ну, за цю зиму ось третій раз вийшов. Карасики та плотва тут ловиться, невеличкі окуньки. Відпочиваю, свята ж, треба свіжим повітрям подихати. Чого ж дома, в тій клітці сидіти?», — Микола, рибалка.

Фахівці ДСНС одразу побачили небезпеку та нагадали, як правильно організовувати похід на зимову риболовлю.

Аби не забували життєво необхідних правил, фахівці ДСНС вручають інформаційні пам’ятки правил поводжень на льоду. Пан Валерій також розповідає, що таким чином відпочиває, утім, ділянку обрав трохи ближче до берега.

Таким чином правила нагадуємо всім рибалкам, яких зустрічаємо на водоймі. Бачимо і чернігівців, які вийшли на прогулянку по льоду.

Далі вирушаємо на іншу локацію, тут уже грає ціла хокейна команда. Для них провести гру в таких умовах – мало не єдина можливість стати на ковзани, адже льодової арени в місті немає.

Утім, рятувальники наголошують: правила необхідно пам’ятати та виконувати у будь-якому випадку.

«Такий рейд ми проводимо не тільки сьогодні, а загалом протягом осінньо-зимового та весняного періоду. Адже досить багато є любителів зимової риболовлі та, як бачите, є люди, які таким чином проводять активний відпочинок. Але це дуже підступна забава, бо, як ви знаєте, лід може бути тонкий і багато людей провалюються», — Євген Сердюк, головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Чернігівського районного управління ГУ ДСНС України в Чернігівській області.

Отже, пам’ятайте:

  1. Виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина сягне більше як 7 см – для однієї людини. Для групи людей – не менше як 15 см. Для масового катання на ковзанах – не менше ніж 25 см.
  2. Міцність льоду перевіряють товстою палицею (жердиною), вдаряючи нею (2-3 рази в одне і те саме місце) якнайдалі від себе. Категорично забороняється випробовувати міцність льоду ударами ніг. Якщо лід недостатньо міцний, треба припинити рух і повертатися назад своїми слідами (там міцність льоду вже перевірена).
  3. Не пробивайте в одному місці багато лунок. Не ловіть рибу поблизу проталин і занадто далеко від берега. Завжди тримайте під рукою міцну мотузку, завдовжки 12–15 метрів.
  4. Забороняється самостійно виходити на лід або кататися на льоду дітям без нагляду дорослих.
  5. В екстрених ситуаціях телефонуйте 101.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button