Суспільство (відео)

Децентралізаційний «бум»: у Кіптівській громаді показали переваги об’єднання (Відео)

Децентралізація дала неймовірний поштовх для розвитку громад. Сьогодні і зараз його відчули перші громади, створені в 2015 році. Однією з таких на Чернігівщині є Кіптівська об’єднана територіальна громада. Попри те, що Кіпті – це село, а вся громада належить до маленьких, тут використали всі децентралізаційні можливості.

Найголовніше – в громаді з’явилися кошти, якими вони самостійно можуть розпоряджатися.

І відновлення соціальної інфраструктури стало основним у розвитку громади.

По-перше. Це медицина. Кіптівська амбулаторія стала однією з перших в області й однією з найкращих.

«Це, до речі, перша лікарська амбулаторія, що була відкрита на Чернігівщині в рамках реформи медицини. У ній, власне, розташовується сам медичний заклад і квартира лікаря. До її впорядкування долучились і самі жителі села. Кожен зміг зробити свій внесок, щоб створити такий медичний заклад»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Ремонти пройшли і в «пунктах здоров’я» громади, по-народному – ФАПах. Раніше непристосовані приміщення тепер повноцінно виконують свою роботу. Для зручності в цих закладах є аптеки.

«Раніше ми були в непристосованому приміщенні без ремонту, в аварійному стані. Зараз, як ви бачите, в нас відремонтоване нове приміщення, тепле, комфортне»,- Алла Гаммер, фельдшер «Пункту здоров’я», с. Вовчок, Кіптівська громада.

Відбуваються постійні ремонти і в закладах освіти. Облаштовуються школи, садочки. Забезпечується транспорт для підвезення до освітянських закладів із маленьких населених пунктів. Особлива увага приділяється енергоефективності.

«Насамперед це заміна всіх вікон і дверей. Це капітальний ремонт теплосистем. Це заміна всього котельного обладнання. Це його модернізація з погляду енергоефективності»,- Станіслав Пузирний, начальник відділу освіти Кіптівської ОТГ.

«Відбулися значні зміни. Зробили утеплення фасаду закладу. Перекритий дах, під час карантину був проведений капітальний ремонт харчоблоку»,- Алла Салуян, директор Новошляхівського дитячого садочка «Веселка», Кіптівська ОТГ.

«Значно покращився тепловий режим. Ми страждали – у нашій школі було 8-10 градусів взимку. За два роки громади зробили модернізацію теплообладнання, витратили десь два з половиною мільйонів коштів – і зараз у нас температурний режим нормальний»,- Микола Білогруд, директор Новошляхівської ЗОШ, Кіптівська ОТГ.

Зі створенням громади людям не треба їхати до району по довідки. Все поряд, все під боком. Новенький ЦНАП за всім, крім розмірів, може зрівнятися, ба, навіть перевершити обласний.

«У нас на сьогодні надається 127 послуг. Найпопулярніші – це реєстрація місця проживання, реєстрація нерухомості, нотаріальні дії, земельні питання»,- Роман Юрченко, начальник відділу Центру надання адміністративних послуг Кіптівської ОТГ.

Приділяється увага і закладам культури, які багато де фінансуються за залишковим принципом. Як розказує Володимир Кучма, тоді в 2015–2016 роках практично все доводилось піднімати з руїн, доводити до ладу. Особливо в пам’яті закарбувався прогресівський будинок культури.

«Це повністю було напівзруйноване приміщення, в якого не було покриття, не було перекриття, не було підлоги. В бібліотеці, уявіть собі, стелажі, на яких розміщувався книжковий фонд, були накриті шифером»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Зараз цей заклад у Прогресі має ідеальний вигляд і наповнення – молодіжний простір з ігровою зоною, wi-fi тощо, облаштована бібліотека, скрізь свіжі ремонти – нові дах, підлога, система опалення.

«Наш молодіжний простір визнаний державою як один із кращих у роботі з молоддю»,- Ірина Дубик, начальник відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської ОТГ.

Зараз триває грандіозний ремонт у будинку культури в Кіптях. Усе на фінішній прямій.

Три роки тому в Прогресі було створено футбольний клуб. Облаштоване нове футбольне поле, за словами фахівців, одне з найкращих як для сільської місцевості. Розвивають дитячий футбол.

Дбають у громаді і про безпеку людей. Одразу порушили питання створення якісної пожежної частини.

«Було розвалля, зараз гараж новий. Була придбана машина пожежна»,- Віталій Руденко, начальник місцевої пожежної команди Кіптівської ОТГ.

Безперебійно діє центр надання соціальних послуг. Тож уразливі групи населення завжди можуть одержати підтримку, консультацію або матеріальну допомогу.

«До мене звертаються люди, які опинилися у складних життєвих обставинах. Це люди з інвалідністю інваліди, люди похилого віку»,- Галина Лось, директор центру надання соціальних послуг Кіптівської ОТГ.

У громаді постійно ведуться роботи з оновлення дорожнього покриття. Багато зроблено – багато ще попереду.

Також в прогресивних громадах роблять ставку на інвестиції, нові виробництва. Без них розвитку не буде.

Тут  на землі громади «зайшов» потужний український виробник  листового салату – «Віта Агро». А це нові робочі місця, нові перспективи.

Роботу керівництва громади високо оцінюють і люди. Розуміють, якби не громада, все могло бути зовсім інакше.

«Нічого не було б зроблено, якби ми не об’єдналися»,- Валентина Лось, староста села Вовчок, Кіптівська ОТГ.

«Я дуже задоволена нашою громадою. Дуже задоволена. Скільки за час нашої громади у нас зроблено в селі – і діток підвозять до садочка та школи, і будинок культури відремонтували, медпункт нам зробили»,- Ніна Матюшко, жителька села Прогрес, Кіптівська громада.

«Ремонт амбулаторії, ремонт школи, ремонт клубу. І плюс ще різні концерти, заходи проводяться»,- Світлана Карапетян, жителька села Прогрес, Кіптівська громада.

«У нас путьово вийшло, що ж там казати. У нас усе – і ФАП зробили, мають отут ремонти зробити, там обгородили і там будинок культури накрили. І мають світло нам провести отут у центрі»,- Євдокія Коваленко, жителька села Вовчок, Кіптівська ОТГ.

«Автобус їздить до Чернігова. Ну, все добре»,-  Ольга Гавриленко, жителька села Вовчок, Кіптівська ОТГ.

Окрасою громади ось-ось має стати церква, відкриття якої заплановане на кінець цього року.

У Кіптівській ОТГ децентралізація особливо яскраво показала всі свої плюси, та найголовніший із них – люди на місцях самі можуть змінювати своє життя на краще.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button