Політика (відео)

Купували, продавали та допомагали: чи змінилися статки чернігівських депутатів у 2023 році (Відео)

12 жовтня 2023 року набув чинності Закон України №3384, яким відновлено декларування та функції НАЗК. Цим законом визначено, що щорічні декларації за 2021–2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік – уже у звичний для всіх декларантів строк: до 31 березня 2024 року включно.

Під час крайнього засідання сесії Чернігівської міськради ми розпитали народних обранців, чи встигли вони вчасно подати декларації за 2021–2022 роки та чи планують звітувати про доходи в 2023-му.

«За 2023-й я ще не подавала, коли продаж відбувся. Але подаватиму протягом найближчих трьох тижнів»,- Ірина Соломаха – депутат Чернігівської міської ради.

«За 2023 ще не подав, за 2022-й і 2021 рік. За 2023 рік подам найближчим часом»,- Ігор Мандровний – депутат Чернігівської міськради.

«Подала однією з перших»,- Ірина Должикова – депутат Чернігівської міської ради, директор КП «Міський Палац культури імені В.Радченка».

«Я подавала декларацію, звісно, за 2022 рік. За 2023 рік ще не подавала, адже ще є час, ще не скоро. Загалом два-три місяці маю в запасі, тобто є час, аби підготуватися»,- Катерина Демченко – депутат Чернігівської міськради.

Також розпитуємо, як змінився фінансовий стан депутатів Чернігівської міськради за 2023 рік: що купували, продавали, чи збільшилася зарплатня. Фактично намагаємося дізнатися, чого очікувати в деклараціях народних обранців за 2023 рік.

«Фінансовий стан за цей рік… За минулий змінився, за цей ні. Ми з моїм компаньйоном створили компанію, що виготовляє двері, тож трошки фінансовий стан змінився. Також у мене з’явилася дружина, в якої були свої заощадження, бо до цього часу в мене не було дружини… Трошки змінився.

Із коштовного, якщо це можна таким назвати, я купив автомобіль, 2012 року випуску. Це все, що в мене змінилося. Більше – нічого»,- Ігор Мандровний – депутат Чернігівської міськради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартири, земельні ділянки, автомобілі: що в деклараціях чернігівських депутатів

«Мало того, що змінився… У нас задовго до війни були два авто. Одне ми продали, бо дуже важко, адже ми всією родиною займаємось волонтерством і потрібно заправляти машини, потрібно просто жити, тому ми були вимушені одну машину продати. Нового нічого не з’явилося»,- Ірина Соломаха – депутат Чернігівської міської ради.

«Я вважаю, як і у всіх, він змінився і в менший бік, бо майже всі допомагають знайомим, які постраждали, в кого будинки постраждали, багато військовослужбовців знайомих. Я знаю, що не тільки я і моя сім’я, але й більшість моїх колег з власних коштів допомагає, відповідно, це потім позначається на фінансовому становищі, яке ми маємо фіксувати в наших деклараціях»,- Олена Стрілець – депутат Чернігівської міськради.

«Звісно, змінився. – Купили щось дороговартісне? – Ні, звісно ні. У зарплаті просто, змінилася зарплатня»,- Олександр Шевчук – депутат Чернігівської міськради; начальник управління культури та туризму ЧМР.

«Так, у мене з’явився за договором дарування автомобіль Volvo, який коштує 139 тисяч, наскільки я пам’ятаю.

Минулого року я змушена була продати свою спадщину – це квартира мого батька, я її продала»,- Регіна Гусак – депутат Чернігівської міськради

«Я в 2021 році навчався стаціонарно в Національному університеті «Чернігівська політехніка», тому у 2021 році не отримував зарплатню. А в 2022-му почав працювати доцентом у Національному університеті «Чернігівський колегіум ім. Т. Г. Шевченка», тому в мене заробітна плата з’явилася.

Я не купував, але моя дружина купувала.

Ну, вона купувала ще в 2020 році автомобіль, але вона його продала і новий купила, це задекларовано вже»,- Віталій Голець – депутат Чернігівської міськради.

«Фінансовий стан не змінився, працюю я все там же, на тій же посаді, приблизно з таким же окладом.

За 2022 рік була в мене покупка автомобіля – старенький Mіtsubishi, здається, 10 тисяч гривень його вартість була, але він у такому дуже поганому стані»,- Катерина Демченко – депутат Чернігівської міськради.

«Після сесії, все після сесії»,- Василь Білогура – депутат Чернігівської міської ради; начальник управління освіти ЧМР.

Звісно, повторюємо спробу отримати відповіді на наші прості запитання під час сесійної перерви.

«Та я все подам, як вимагає законодавство, і дивіться, досліджуйте. – А ви нам скажіть, змінився чи ні? – Ви можете досліджувати, вся інформація відкрита, будь ласка»,- Василь Білогура – депутат Чернігівської міської ради; начальник управління освіти ЧМР.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button