Спорт (Відео)

Чернігівщина проти допуску спортсменів росії та білорусі на міжнародні змагання (Відео)

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україну російська армія вбила 184 спортсменів і тренерів, зруйнувала понад 120 спортивних об’єктів. Через війну припинили існування понад 320 спортивних шкіл, інтернатів і центрів олімпійської підготовки.

Більше як 4 тисячі тренерів втратили роботу, а понад 25 тисяч спортсменів змушені переїхати тренуватися за кордон, понад 39 тисяч тренуються поза навчальними установами. Більше ніж 150 тисяч спортсменів узагалі не мають можливості тренуватися.

Та попри це, російським спортсменам досі відкритий шлях до участі в Олімпіаді-2024: 25 січня Міжнародний олімпійський комітет опублікував заяву, в якій припустив, що російські та білоруські атлети зможуть взяти участь в Олімпіаді-2024.

«У першому блоці йдеться про те, що білорусь і росія, країни-агресори, і надалі відсторонюються від міжнародних змагань. У другому блоці МОК висловив свою підтримку Україні. Третій блок – найбільш спірний. Там йдеться про те, що буде розглядатися питання щодо спортсменів країн-агресорів, які зможуть брати участь у змаганнях, також участь у олімпіаді 2024 року, в Парижі, під нейтральним прапором», — заступник голови відділення МОК у Чернігівській області Марія Родикова.

На заяву МОК негативно відреагувала уся спортивна спільнота України. Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні вкотре наголосив на тому, що російські спортсмени повинні бути виключені з усіх змагань на період російського вторгнення.

«Не можна не бути розчарованим заявами чільного очільника МОК Томаса Баха. Я неодноразово з ним говорив і так і не зрозумів, як він планує захищати спорт від пропаганди війни, якщо поверне російських спортсменів у міжнародні змагання. Не буває нейтральності, коли триває така війна», — президент України Володимир Зеленський.

Підтримує рішення президента, а також міністра молоді та спорту України та категорично проти допуску спортсменів країни-агресора на міжнародні змагання й Олімпійська спільнота Чернігівщини.

«На засіданні відділення Національного олімпійського комітету в Чернігівській області дуже довго обговорювали це питання і рішуче прийняли відповідну заяву, в якій ми теж підтримуємо і Вадима Гутцайта, і Президента України, Володимира Зеленського, що Олімпійські ігри – 2024 треба бойкотувати», — заступник голови відділення МОК у Чернігівській області Марія Родикова.

Олімпійські положення та війна – фундаментально протилежні одне одному. І хоч якими б принципами керувалася у прийнятті рішень МОК, та є те, що вони заперечити не можуть: за офіційними даними, від початку повномасштабного вторгнення 184 українські спортсмени загинули від дій росії.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько  

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button