Суспільство (відео)

Аграрії проти продажу чорноземів: фермери Чернігівщини мітингували на трасі (Відео)

На трасі Київ – Москва біля Борзни з 10-ї ранку повно людей і сільгосптехніки. Тут зібралися з чотири сотні аграріїв і простих жителів Чернігівщини, аби запобігти відкриттю ринку землі. На протест приїхали люди з Ніжинського, Бахмацького, Борзнянського та Ічнянського районів. Таким чином вони хочуть привернути до себе увагу президента. Протестувальники кажуть, що це мирна акція, тому рух машин не перекривали. Її мета – запобігти розпродажу українських чорноземів іноземцям.

«Ми вважаємо, що це злочин перед своїми людьми. Тому що ми розуміємо, що в Україні нема таких коштів, щоб купити цю землю. А за законопроєктом є два варіанти. Перший – це продаж землі одразу і всім. Зрозуміло, що іноземці ці землі скуплять. У другому законопроєкті йдеться про те, що іноземці купувати не можуть, але якщо підприємство зареєстроване в Україні, а кінцевим бенефіціаром є іноземець, то можна. І ми розуміємо, що в нас є багато агрохолдингів і в них пріоритет. Вони ці землі і викуплять», — координатор «Всеукраїнської Аграрної Ради» у Чернігівській області Валерій Колоша.

«Тому й змушені виходити на акції протесту. Це поки що дружелюбна акція, але, на мою думку, будуть далі супротивніші, якщо нас не почує президент. Ми хочемо донести, що повинна бути правильно реалізована його думка про продаж землі. А саме: повинен бути проведений або всеукраїнський референдум, або це має бути зроблена інвентаризація всіх земель України», — керівник підприємства «Кремінь», Ічнянський р-н Олександр Сенчик.

Фермери бояться, що після земельної реформи вони взагалі втратять свої паї. Адже нинішні документи на чорноземи втратять свою силу, а дійсними будуть тільки нові договори купівлі-продажу.

«Так, тоді виходить, у нас узагалі землю забирають. Звісно, так. Тим паче, Китай уже заявив, що він готовий п’ять тисяч викласти за українську землю. То, певно, вони цю землю заберуть. І Росія купить цю землю, й інші країни», — координатор «Всеукраїнської Аграрної Ради» у Чернігівській області Валерій Колоша.

На захист земель вийшли і військовослужбовці, які є учасниками війни в Афганістані, нинішні воїни АТО та матері загиблих. Вони проти продажу землі, за яку воювали.

«У 2014 році син загинув у Луганській області. Мій син загинув за землю, воював за землю, за нашу Україну, і ми, мами всі, ми проти продажу землі», — учасниця акції, мати загиблого в АТО Жанна Ровна.

«Землею мають бути забезпечені всі громадяни України. Навіть ось ветерани Афганістану стоять, яким у тодішній країні казали, що ми захищаємо свою державу. Проливали кров. Голови болять, у госпіталь забирають, землі продають, а як нам далі жити? Ветерани АТО ось стоять. Те саме. Вони не всі отримали цю землю», — учасник акції, голова спілки ветеранів Афганістану, Борзнянський район Валерій Молотов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра в Михайло-Коцюбинському консультуватимуть з питань землі

«Не продаж землі іноземцям, а тільки нашим українцям. Вона нас годує, ця земля. Це наше багатство. Ми по ній ходимо. По цій землі», — учасник акції, учасник АТО Микола Лис.

«Донести до президента треба, по-перше, що ми не повинні бути сировинним придатком для Європи. А треба створити всі умови, щоб наші товаровиробники могли переробляти, щоб ми продавали продукцію для Європи. Ну і без землі, я вважаю, наші діди, батьки… Я народився в селі і мати розказувала, як за межу в селі раніше билися. А зараз ми хочемо продавати землю якомусь дядьку, а потім іти до нього наймитами, ну, вибачте», — учасник акції, учасник АТО, викладач Ніжинського агротехнічного інституту Василь Кулик.

Валерій Колоша зазначає, що подібні реформи заважають розвитку малого та середнього фермерства. Люди бояться закуповувати техніку та вкладати інвестиції. Постраждає й економіка загалом. Адже фермери дають робочі місця на селі та забезпечують ринок місцевою продукцією.

«У світі дефіцит продуктів харчування. Є такі країни, що ними не забезпечені й наполовину. І на сьогодні земля, як ніколи, виходить на перший рівень економіки всієї. Тим більше, наш чорнозем. Це можна підняти економіку, продаючи продукцію до інших країн. Всі поля в нас засіяні кукурудзою, бо це біоетанол, це замінник нафти. І до цього всі готуються. Тому ця земля дуже потрібна», — координатор ГО «Всеукраїнська Аграрна Рада» у Чернігівській області Валерій Колоша.

Такі акції, коли аграрії виходили на траси міжнародного значення, відбувалися одночасно в усіх областях України. Їх зініціювала «Всеукраїнська Аграрна Рада» у відповідь на заяву прем’єра про відкриття земельного ринку з 1 жовтня 2020 року.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button