Суспільство (відео)

Будівництво модульного містечка в Чернігові – на фінішній прямій: як відбиратимуть кандидатів на заселення (Відео)

У Чернігові завершується будівництво модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб. Це спільний проєкт міста і Товариства Червоного Хреста. Розпочали його в другій половині минулого року. Підготовку самого майданчика, проведення комунікацій та облаштування взяла на себе Чернігівська міська рада.

«Той майданчик будували суто за кошти міського бюджету. Він передбачав сам фундамент під будиночки і це була відповідальність міста. Дороги, тротуари, майданчики для відпочинку та майданчики дитячі для різних видів спорту. Для дорослих майданчик з усілякими тренажерами. Також є майданчики для стоянки автомобілів і для збору сміття. Самі майданчики вже майже виконані, зараз ми на завершальній стадії упорядження благоустрою»,- Вячеслав Почеп, керівник Управління капітального будівництва ЧМР.

Будівництвом будиночків і їх фінансуванням уже займалося Товариство Червоного Хреста.

«Будиночки побудовані з SIP-панелей (структурно-ізоляційні панелі. – Ред.). Будівництво з SIP-панелей екологічно чисте та відповідає вимогам термомодернізації. Це суцільно склеєна деревина, товщиною 150 мм. З неї складають стелі, стіни та підлогу. Потім ще зверху по фасаду йде утеплювач 120 мм – мінеральна вата. Й опорядження потім виконується дерев’яною вагонкою»,- Вячеслав Почеп, керівник Управління капітального будівництва ЧМР.

Усього побудовано сім будиночків, у кожному з них – 16 квартир: 12 однокімнатних і чотири двокімнатні. Всі вони оснащені необхідною сантехнікою, меблями та побутовою технікою. Опалення електричне – від теплових панелей. Окремо для містечка також була збудована трансформаторна підстанція на 620 кіловатів.

«Десь за тиждень, максимум за два Червоний Хрест напише листа з проханням організувати комісію. Ми вже її готуємо, це комісія про прийняття в експлуатацію закінчених тимчасових споруд із подальшим взяттям їх на баланс. Наскільки я розумію, передаватимуть до Фонду комунального майна. А вже потім Фонд комунального майна з експлуатуючою організацією, якою визначили ЖЕК-13, укладатиме договори на проживання з тими сім’ями, які визначить квартоблік міської ради»,- Вячеслав Почеп, керівник Управління капітального будівництва ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автобуси в літо: як доїхати до пляжу озера Земснаряд та пляжу «Золотий берег» у Чернігові

За словами заступниці начальника міського відділу квартирного обліку та приватизації Тетяни Булах, кандидати на заселення будуть визначені за постановами Кабінету Міністрів України.

«Відповідно до вимог Постанови від 29 квітня 2022 року №495 і Постанови від 2 травня 2023 року №429, чітко визначено категорії осіб соціально незахищених, яким може бути надано тимчасові житлові споруди»,- Тетяна Булах, заступниця начальника відділу квартирного обліку та приватизації житлового фонду ЧМР.

Наразі триває формування попереднього списку кандидатів, яких надалі розгляне спеціально створена комісія. Серед таких внутрішньо переміщених осіб є родини, які втратили своє житло в Чернігові під час активних бойових дій, сім’ї з прикордонних громад, а також з інших областей України.

«Це тільки попередньо, бо люди ще згадують, може, якісь вони документи для пільг не донесли. Зараз вони доносять їх. Ми направили на департамент соцзахисту запит, щоб оновити дані людей, які перебувають на обліку.

Це буде все прозоро відбуватися, буде в нас комісія спеціально створена щодо розподілу тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб, розглядатимемо кожну кандидатуру.

Будуть усі пільги розглядати, чи відповідає особа вимогам цих постанов, а потім за балами пріоритетності, передбаченими в постанові №495, здійснюватиметься розподіл. Як тільки за пропозицією комісії виконавчий комітет ухвалить рішення, відділ випише ордери та договори найму»,- Тетяна Булах, заступниця начальника відділу квартирного обліку та приватизації житлового фонду ЧМР.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button