Суспільство (відео)

Бюджет Чернігова – 2022: на що влада планує витратити податки містян (Відео)

Три з половиною мільярди доходів і стільки ж видатків. У Чернігові на найближчій сесії планують прийняти бюджет міста на наступний рік. Крім основного, за словами екскерівника управління фінансів Чернігівської міської ради Віктора Бистрова, в ньому є ну ду-у-у-же хороша новина для чернігівців і не дуже хороша для «фонтанів і асфальту».

«Проєкт бюджету міста Чернігова на наступний рік на диво більш збалансований, ніж у минулі роки. Великі зміни стосуються житлово-комунального господарства. Для мешканців міста дуже гарна новина. Це те, що тарифи на теплопостачання не будуть підвищувати. Але держава вважає, що різницю в тарифах підприємствам, які виробляють тепло, повинен компенсувати бюджет. І в проєкті бюджету закладено 200 мільйонів гривень на компенсацію різниці тарифів. Так би ці 200 мільйонів сплачували мешканці міста», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради («Наш край»).

Згадані 200 мільйонів забрали від управління житлово-комунального господарства, тобто з асфальту та бруківки. Але на «святе» – на сквери – місто все ж знайшло, звідки взяти.

«Планується реконструкція скверу імені Попудренка. Заплановано 45 мільйонів гривень. Ми так розуміємо, що ті поховання переноситимуть на кладовище», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради («Наш край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малий та середній бізнес Чернігівщини забезпечили більше половини податкових надходжень до бюджетів

Наскільки доцільно облаштовувати сквер, що перебуває не в такому вже й занедбаному вигляді, залишається під питанням.

«Розумієте … бюджет за цієї влади … що доцільно, що не доцільно … це великі питання. Але сквер заплановано зробити наступного року», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради («Наш край»).

Так само заплановано розпочати будівництво школи на Бобровиці, що може перетворитись на довгобуд. Адже зараз виділяють лише 10 мільйонів, хоч загальний бюджет фантастичний.

«Саме будівництво школи на Бобровиці планують зробити за 400 мільйонів гривень. Але на наступний – 10 мільйонів. Знову ж таки, чи доцільно виділяти 400 мільйонів гривень? Чи є там корупція? Це вже питання до правоохоронних органів», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради («Наш край»).

Також серед «об’ємних» проєктів планують ремонтні роботи в спортивній школі на Валу, ремонти та модернізацію туалетів у закладах освіти, термомодернізацію другої міської лікарні, реконструкцію та наповнення музею Чернігова, розширення кладовища «Яцево».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доходи місцевих бюджетів Чернігівщини склали майже 6,26 мільярда гривень

Хоч бюджет і збалансований, проте, за словами Віктора Бистрова, загалом місту та його головному фінансовому документу бракує стратегії. Напрямку, в якому ми рухаємося.

«Займатися не лише асфальтом чи бруківкою. Вибірково, без системності. А займатись тим, чим буде пишатися наше місто, і люди будуть залишатися тут жити та працювати», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради («Наш край»).

Наразі міська влада, створюючи сквери та дороги, просто витрачає наші податки, що не потребує менеджерських талантів, а от розвитку в питанні економічного зростання, інвестицій, на жаль, немає.

«Як у місто може зайти інвестор, якщо всі земельні ділянки виділяються не прозоро, не на аукціоні. Як у місті можуть розвиватися наші невеликі фірми, якщо вони не можуть перемагати на тендерах, якщо тендери розігрують певне коло фірм чи підприємців міста Чернігова або не міста Чернігова. В нас немає економічної активності, в нас немає підтримки місцевого бізнесу», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради («Наш край»).

Також наразі в цьому і попередніх бюджетах бракує елементів соціального захисту. В Чернігові немає значних соціальних програм чи, наприклад, тієї ж «карти чернігівця», що давала б містянам можливість заощаджувати та відчувати підтримку міста.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button