Суспільство (відео)

Чернігів у картинах і поезії французького митця (Відео)

Унікальні картини, сповнені глибокого сенсу, в яких простежується біль українців. До Чернігова з другим візитом завітав французький художник Педро П’єр Берже.

«Я приїхав, щоб відкривати правду, я приїхав, щоб підтримувати демократичність і чесність. Моя місія несе великий гуманітарний сенс, гуманітарну ціль, щоб відкривати та поширювати інформацію про людей, які тут живуть. Влітку я відкрив для себе Новоселівку, я багато розповідав про цю місцевість, про людей. Поширював цю інформацію. Під час другої поїздки я відкрив інші околиці Чернігова», — Педро П’єр Берже, французький художник.

Із перших днів повномасштабного вторгнення митець стежить за подіями в Україні й не залишається байдужим до них. Із 2022 року його діяльність набула дещо іншого сенсу. Головним стало змалювання жахіть війни в Україні. Це робить митець не лише в картинах, але й у своїй поезії.

«Моя творчість змінилась кардинально, адже вперше за довгий час у моєму житті я побачив буквально, що таке війна, яка розпочалась у мирній демократичній країні. Це мене дуже вразило, це зупинило всі мої попередні проєкти. І я повністю сконцентрувався на Україні», — Педро П’єр Берже, французький художник.

У Чернігові Педро П’єр Берже презентує свої картини та поезію, проводить майстер-класи та спілкується з жителями міста. Роботи митця вражають своє неповторністю.

«Я не вважаю, що я унікальний. Упевнений, що є інші митці, які малюють і працюють у схожому стилі. Стосовно мене, то тривалий час після закінчення академії мистецтв – це приблизно 24-25 років тому – я досить довго малював у класичному стилі, дотримувався класики», — Педро П’єр Берже, французький художник.

Але низка речей змінила творчий стиль художника. Зокрема, за його словами, ці зміни відбулися після різних подій у світі.

«Я почав приділяти увагу саме свободі. Крім того, я постійно поєдную мої картини з віршами, які пишу сам. Це також мене вирізняє». — Педро П’єр Берже, французький художник.

Окрім творчої діяльності, Педро П’єр Берже продовжує допомагати українцям, організовує збори гуманітарної допомоги, а також фінансово підтримує переселенців.

«У Франції багато людей, експертів із різних країн мені казали, що те, що я збираю матеріали, приводжу фотографії з України… Вони відіграють роль документів. Я документую все, що відбувається тут. І тому я продовжую. Упевнений, що я роблю правильно. І моя ідея живе», — Педро П’єр Берже, французький художник.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button