Суспільство (відео)

Чернігівські колективи збунтувалися проти зимового фестивалю «Коза» (Відео)

Зимовий фольклорний фестиваль «Коза» вчетверте відбудеться в обласному центрі.

Традиційно він пройде 13-14 січня – у дні святкування Старого Нового року, щедрівок і посівань.

На всіх учасників фестивалю чекатиме чимало приємних сюрпризів. Однак виникло й безліч неприємних моментів для самих ініціаторів свята. По-перше, за рік все суттєво подорожчало, і бюджет фестивалю збільшився ледь не вдвічі. По-друге, досить несподівано те, що сіверські виконавці поки не заявлені до участі у фесті – вони навідріз відмовилися долучитися до святкування.

— Що ж до музичних колективів, то приблизно, за кількісним співвідношенням, це стільки ж, але з більш розширеною географією. Минулого року у нас було 2 колективи з області. Цього року Чернігів поки що наразі не представлений.

Ми зараз шукаємо чернігівські колективи. Були пропозиції двічі зроблені мною про участь «Сіверським клейнодам», але вони відмовилися двічі. Напевно, ми їм нецікаві, — Леся Федоренко, організатор зимового фольклорного фестивалю «Коза».

За словами організаторів фестивалю, таке зимове дійство поки єдине в області. Тому з кожним роком «Коза» розширює свої горизонти і, вийшовши за рамки проекту «Зелена сцена», претендує на звання не лише загальнообласного свята, а й всеукраїнського. Оскільки цьогоріч розважатимуть чернігівців і гостей міста фольклорні колективи з усієї країни: Донецька, Рівного, Львова, Києва та Київської області.

Однак не лише різноманіттям гуртів дивуватимуть цього року гостей свята – приберегли організатори фесту і декілька, так би мовити, козирів у рукаві.

— Цього року хочеться зробити акцент на обрядовій частині свят, які, на жаль, забуваються. Щоб це був не просто фестиваль, де приходять гурти і співають по черзі, а щоб люди, прийшовши на фестиваль, відчули дух цього свята.

Будуть представлені обряди, звісно ж «Коза», яка традиційно водилася на Щедрий вечір, і такий не всім знайомий обряд як «Меланія». Що це буде, який це обряд? Ви побачите. Цього точно розкривати не будемо. Але це дуже архаїчний обряд, який був притаманний Чернігівщині, і він дуже цікаво проводився, — Віра Ібрямова, арт-директор фестивалю, фольклорист.

Щодо локацій, де відбуватимуться обрядові дійства, то вони незмінні – це традиційно Красна площа та сцена, яка вже розміщена на ній. Щоправда, ініціаторів фестивалю не все влаштовує в оздобленні новорічного містечка.

— Площа вже якось облаштована для фестивалю, для того, що там відбувається, новорічним святковим містечком. Можливо, не все зроблено так, як би нам хотілося. Тому ми трошечки, на час проведення нашого фестивалю, внесемо якісь видозміни.

Те, що стосується сцени: ми плануємо її оформити святково. В принтах і в декоративних елементах ми хочемо використовувати зразки народного мистецтва, які репрезентують саме Чернігівщину, — Дмитро Янчук, співорганізатор фестивалю «Коза».

Попри труднощі під час підготовки, фестиваль обіцяє бути цікавим і насиченим, адже проходитиме велике дводенне святкове дійство зі старовинними обрядами, традиціями, вертепами, концертною та розважальною програмами.

Ще статті по темі

Back to top button