Суспільство (відео)

Чернігівські учні провели пошукову експедицію, результати якої виклали в двох томах книжки (Відео)

Чернігівські учні створили книжку про героїв, які загинули за Україну. Вихованці Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді разом із викладачами написали книжку «Герої не вмирають». Перший том видано у 2019-му. Другий – цьогоріч. Інформацію для першого тому збирали близько року.

«У 2016 році розпочалася обласна дитяча пошукова експедиція «Герої Сіверського краю». Підсумком цієї експедиції мало стати видання книжка про загиблих нашої Чернігівської області під назвою «Герої не вмирають». Загалом метою цієї книжки була не просто інформація про загиблих, біографія, а ще й спомини рідних, друзів. Метою було, щоб саме діти зустрічалися з рідними. Вчителі та побратими… Усі розповідали про цих загиблих»,- Ганна Гладченко, методист КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До чернігівської «Співочої майстерні» завітала відома українська співачка

Перший том містить інформацію про 150 загиблих у 2014-2015 роках. Нещодавно презентували другий том цієї книжки. До нього увійшли дані про загиблих із 2016-го по 2020 рік і про чотирьох загиблих цього року.

«Нам надходила інформація зі всієї області. Ми тільки збирали, був дуже сирий матеріал. Ми робили це літературно. Важко було читати ці біографії, де і як вони загинули. Фото рідних, коли залишилися діти. Це дуже важко. Для упорядкування другого тому перешкодою став карантин. Довелося спілкуватися з рідними більше телефоном. Контакту вже такого прямого не було»,- Ганна Гладченко, методист КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

Інформацію надавали здебільшого рідні. Ганна Гладченко зазначає, що багато фактів доводилося уточнювати у військкоматі. Здебільшого щодо інформації про місця загибелі. Обидві ці книжки видано за кошти обласного бюджету. Допомагала у їх створенні громадська організація «Єдина родина Чернігівщини».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button