Суспільство (відео)

«Чернігівський будяк»: у Чернігові визначили найбільш закриті для медіа структури (Відео)

Чернігівська обласна військова адміністрація, Чернігівська обласна та міська ради, їхні структурні підрозділи, депутати, комунальні підприємства та монополісти області – їхню відкритість і готовність співпрацювати зі ЗМІ досліджували представники «МедіаБази. Чернігів».

«Усі розуміємо, що зараз, в умовах воєнного стану, інформаційна відкритість обмежена. Очевидно, питання безпеки на першому місці, але все одно працюють усі закони,що регулюють роботу журналістів, Закон про доступ до публічної інформації зокрема. Є обмеження, але вони виключно в межах, що стосуються національної безпеки, територіальної цілісності. Немає інших обмежень,що дозволяли б чиновникам, представникам органам влади не спілкуватися з журналістами і не надавати інформацію», — регіональний представник ГО «Інститут масової інформації» в Чернігівській області Павло Пущенко.

Опитування проводилив період із 30 травня по 5 червня 2023 року, до нього долучився 21 журналіст.

«Серед таких редакцій – телеканали «Новий Чернігів», «Дитинець», «Суспільне Чернігів», газети «Весть», «Вісник Ч», Чернігівська медіагрупа, сайти – «Челайн», «Час Чернігівський» та «Свобода FM». Тобто це ті редакції, які захотіли взяти участь в опитуванні,знову ж таки, кажу, воно було абсолютно доступним для всіх і кожен міг висловити свою думку.

 Ми назвали «Антипремія «Чернігівський будяк» – це як символ рослинки, яка є не дуже дружелюбною і трошки може колотися. Загалом це Гельсінська спілка прав людини до повномасштабного вторгнення проводила щорічну премію з подібною назвою про порушення прав людини. Свобода слова – цеодне з найбільших основоположних прав, тому ми теж вирішили використати таку назву», — регіональний представник ГО «Інститут масової інформації» в Чернігівській області Павло Пущенко.

Найбільш відкритим до комунікацій із журналістами є в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако з результатом 66,7 відсотка. Голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус отримав результат 23,8 відсотка. Очільник міської воєнної адміністрації має аналогічний показник, утім, 19 відсотків журналістів зазначили, що з ними він ніколи не йде на контакт.

Серед управлінь і департаментів Чернігівської ОВА: найбільш відкритий до комунікацій Департамент культури і туризму, національностей та релігій із показником 57,1 відсотка. Найменш відкритим є Управління охорони здоров’я з показником 52,4 відсоткав пункті «Ніколи не йде на контакт».

В управліннях і відділах міської ради:найбільш відкрите – Управління культури і туризму, воно набрало 71,4 відсотка. А найменш відкрите – Управління капітального будівництва з показником 14,3 відсоткаа пункті «Ніколи не йде на контакт».

Силова структура, яка є найбільш відкрита – ДСНС у Чернігівській області, вони набрали найвищий результат – 90,5 відсотка голосів.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button