Суспільство (відео)

Чернігівці з особливими потребами до Атрошенка: «Не відомо, що з нами буде завтра» (Відео)

Заняття тричі на тиждень із соціальними педагогами цим дорослим діткам коштують неабияких сил і снаги, бо більшість із них не може самостійно пересуватися. Їхні мами теж страждають, адже кожна поїздка містом у таксі чи в громадському транспорті виливається в приниження і навіть загрозу життю.

«От у минулу поїздку нас висадили в замет, він упав, таксист починає їхати, у дитини ноги під машиною, я не знаю, яким чином ми не потрапили в грандіозну кампанію. Ми ще й лишились винні, бо треба було завчасно сказати, де зупинитись», — мати вихованця БФ «Логос Лариса Подволоцька».

Кожна поїздка, нарікають мами, ще й виливається в чималі гроші.

«Краще не питайте, бо хочеться таке говорить, а плакати і кричати, з Масанів на таксі – 50-52 грн. От 105 гривень на таксі», — мати вихованця БФ «Логос» Наталія Гордієнко.

Наталія Гордієнко, мати двох дорослих дітей. Її син Юрій і донька Надія мають важкі форми захворювань. Юрка довелося поїти ліками, аби привезти на заняття в «Логос», у нього часто трапляються судоми і самостійно вулицею він не ходить. Мати демонструє на камеру, як важко даються кроки її дитині. Жінка хоче, щоб це побачив міський голова і депутати, які не захотіли цьогоріч підтримати проект «Соціальне таксі».

«Просто хочеться кричуще, щоб нас почули, що це ми не для себе, що ми просимо. Ми ж такі люди, як і всі вони. Ми просимо цього, ми не знаємо, що завтра може бути з кожним із нас», — мати вихованця БФ «Логос» Наталія Гордієнко.

Кілька років тому благодійний фонд «Логос», який опікується людьми з особливими потребами, мусив винаймати транспорт, аби привозити  дітей на заняття. Торік Черніговом уже курсувало соціальне таксі. Це була апробація соціального проекту, і він показав, що людям з обмеженими можливостями необхідний окремий транспорт, який би підвозив їх до лікарень чи центрів розвитку. Та в цьогорічному бюджетному році влада міста вирішила, що «Соціальне таксі» Чернігову не потрібне.

«Писали лист у міськраду, на мера, приходила я на виконком, але в результаті не підтримали. Написали петицію, підтримали петицію, прийшла відповідь про все, але тільки не про те, про що треба. Мабуть, наші чиновники не розуміють того, що є категорія людей, яка не може користуватися громадським транспортом навіть на пільгових умовах», — директор благодійної організації «Логос» Надія Лозбень.

На захист родин, у яких живуть особливі дітки, стала частина депутатів Чернігівської міської ради. Вони таки хочуть повернути місту соціальний транспорт і лобіюватимуть це питання, скоріше за все, вже на найближчій сесії міської ради.

«Я сподіваюся, що вона досягне успіху, і депутати-колеги з інших фракцій зрозуміють нас і підтримають те, що є та категорія людей, на яку не можна закривати очі, яку не можна ігнорувати, їхні проблеми, вони живуть серед нас, вони такі, як і ми, і треба все робити, щоб їм допомогти, щоб вони не почувалися обмеженими, щоб вони не відчували якихось бар’єрів перед собою», — депутат Чернігівської міської ради (Наш край) Сергій Вакуленко.

На зустрічі з батьками вихованців «Логоса» Сергій Вакуленко повідомив, що проект «Соціальне таксі» уже майже завершений. Для мільярдного бюджету Чернігова утримання соціального транспорту – це невелика витрата. Депутат наголошує, що варто було б придбати окремий спеціалізований транспорт, у який легко заїхати людині, котра пересувається в інвалідному візку. А от чи почують соціальну ініціативу депутатів у міськраді – покаже час.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button