Суспільство (відео)

Децентралізаційні війни. Красилівці з боями відстояли своє право на об’єднану громаду (Відео)

Народження Олишівської об`єднаної громади відбувається вкрай тяжко.

Три тижні тому на громадських слуханнях у Красилівці місцеві мешканці абсолютною більшістю погодили об`єднання з Олишівкою.

Залишився останній крок – рішення людей мали затвердити депутати на сесії. Сільський голова тоді не сумнівався, що так воно і буде.

— За результатами громадських обговорень вирішено увійти до Олишівської громади. Депутати, думаю, підтримають це рішення, — сподівається Микола Пищолка, красилівський сільський голова.

Однак в результаті все пішло іншим шляхом. Сільський голова на сесію не з`явився. Почалися розмови про перенесення сесії.

Люди переконані – вплинули на сільського голову чиновники Козелецької райдержадміністрації, які є противниками децентралізації.

— Ці вовки, вони поставили сільського голову, а зараз на нього впливають. Хлопцю 23 роки, мама працює в школі, під їхнім диктатом, — стверджує Олексій Товстоліс, мешканець Красилівки.

Проте під тиском селян депутати вирішили провести сесію, розділившись на два табори, одні – за об`єднання, інші, попри думку громади, агітують залишитись під крилом Козельця. Пристрасті почали зашкалювати.

Один із депутатів навіть вирішив відмовитись від своїх повноважень, якщо на сесії не підтримають думки громади.

— Люди вирішили, а ми не можемо це затвердити, тоді мені не треба це депутатство. У Верховній Раді вирішують щось, і ми тут ще будемо, а люди пішки?

У результаті на очах у селян із 12 депутатів 7 проголосували «ЗА» створення громади спільно з Олишівкою. Рішення прийняли. Народних обранців, які пішли проти О, люди проводжали з ганьбою.

— Прожили вже 40 років у селі… Як вам не стидно. Більше вас не виберемо!

Згоду увійти до Олишівської громади на сьогодні дали Смолянська та Красилівська сільради.

— Я очікував, що все буде простіше, але людей хтось налаштував тут проти громади, — скаржиться Сергій Малець, олишівський селищний голова.

Три села наразі знаходяться в трьох різних районах – Чернігівському, Куликівському та Козелецькому. Тепер усе залежить від рішень Верховної Ради. Попри дотримання перспективного плану без ухвалення закону про адміністративно-територіальний устрій, Олишівську громаду створити буде неможливо.

— Чекати закону не будемо, а будемо діяти, подаватимемо документи на обласну раду. Якщо дозволять, то й на вибори подаватимемо, але поки що житимемо, як і раніше. Просто тепер у нас є кістяк, — каже Сергій Малець, олишівський селищний голова.

Ще статті по темі

Back to top button