Суспільство (відео)

До Чернігівського історичного музею передано унікальні експонати (Відео)

Цей тризуб виготовлений власноруч відомим уродженцем Чернігівщини, ідеологом українського націоналізму, воїном армії УНР, поетом і публіцистом Романом Бжеським.

«Це такий атрибут, що підтверджує: все, що робив Бжеський, було обов’язково пов’язане з Україною, з українською національною ідеєю. З мрією про утворення української незалежної держави, і ця людина – дійсно палкий патріот України, він протягом усього свого життя показував, працюючи на Україну». — старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського Світлана Сергієва.

Днями цей тризуб і ще кілька унікальних особистих речей відомого чернігівця до музею передав знаний чернігівський громадський діяч Олександр Ясенчук. Він, у свою чергу, отримав їх від доньки Романа Бжеського. Серед отриманих речей є чимало особистих цікавинок, що здатні доповнити біографію чернігівця.

«Посвідчення Романа Бжеського про те, що він працював заступником головного редактора часопису «Волинь», — старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського Світлана Сергієва.

Так званий паспорт чи посвідчення особи, що Роман Бжеський отримав у Кракові.

Це вітальні листівки, які родина Бжевських отримувала від родини Уласа Самчука. Родина Самчуків мешкала в Торонто, родина Бжеських – у Детройті, і вони постійно листувалися й обмінювалися листівками, кілька таких цікавих листівок також потрапили до нашого музею.

Утім, експонувати новоотримані історичні реліквії неможливо. Адже допоки в Україні триває війна, всі цінні експонати музею містяться у фондах, аби вберегти історію від варварської нації.

«Щойно буде можливість розгорнути повноцінну експозицію з історії Українського національного руху, зрозуміло, що ці матеріали Романа Бжеського обов’язково будуть у нашому музеї», —

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button