Суспільство (відео)

Епопея під назвою «Ялівщина»: депутати Чернігівської облради не проголосували за проєкт організації території РЛП (Відео)

Проєкту організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» поки що не бути. На черговій сесії Чернігівської обласної ради депутати не проголосували за проєкт зонування парку.

«На сьогодні робоча група, яка була створена, опрацювала це питання, і жодних питань робоча група не має, цей проєкт рекомендований для затвердження», — В’ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА.

«Щодо внесення узгоджених правок із Чернігівською міською радою, з Чернігівською військовою адміністрацією до проєкту, який розроблений. Гроші оплачені, проєкт розроблений, зміни, на жаль, це, можливо, додаткові гроші треба виділити, щоб внести зміни. Тому питання не є узгоджене станом на сьогодні з Чернігівською міською радою», — Ніна Лемеш, перший заступник голови облради.

Робоча група, яка займалася розробленням проєкту, була створена ще у 2022 році, проте його розгляд щоразу переносили на доопрацювання.

«Так сталося, що я незмінний член аграрної комісії, яка це питання розглядала постійно. На моїй пам’яті створювалась не одна комісія, перекомісії. Як тільки питання дійшло до міської ради – питання загальмувалося. Починалося воно дуже тяжко, працювали над цим, зробили і затвердили всі необхідні папери. Питання зонування, чому межі. Є карта, на комісію давали карту, воно намальовано, є в реєстрі все», — Іван Якуб, депутат Чернігівської обласної ради.

Начальник управління земельних ресурсів міськради Василь Дмитренко зазначив, що документ стосовно парку ухвалюватимуть на 5-10 років. І якщо побажання міської ради будуть враховані, то вони готові передати землі регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» до Чернігівської територіальної громади.

«Цей проєкт дуже важливий, щоб відбулася нарешті та робота, яка повинна відбуватися біля цієї території, але є велике «але». На сьогодні протягом дуже великої кількості часу ведуться розмови про те, що цей проєкт зонування передбачає розмежування всіх зон, які повинні бути. Розмежування зон – це чітко встановлена межа. На сьогодні є картинка розмежування – господарська зона, зона рекреації, зона сталої рекреації, але чіткої межі цієї нема», — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації Наталія Грудницька зазначила, що комунальний заклад звертався до міської ради міста Чернігова, щоб сформувати земельні ділянки. Проте на сьогодні питання залишається невирішеним.

«Питання землі абсолютно не пов’язане з проєктом зонування, тому що, попри те, чия буде земля, якщо це господарська зона – це господарська зона, якщо дорога з комунікаціями належить до господарської зони, то хоч би чия це територія була, а зона не міняється. Так само русло річки. Це господарська зона і вона буде господарською зоною», — Наталія Грудницька, директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

«Питання зонування дасть нам можливість також залучати кошти міжнародні до наших регіональних ландшафтних парків. В інших областях це працює. І дуже прикро, що минулого разу розробник зняв це питання. Все це може рухатись паралельно. І нічого не заважає зустрічатися науково-технічній раді та вносити зміни після того, як ми проголосували за зонування», — Дмитро Іванов, депутат Чернігівської обласної ради.

Подальша доля ландшафтного парку «Ялівщина» на сьогодні залишається невідомою, оскільки за проєкт проголосували лише 28 депутатів, цієї кількості виявилось недостатньо для затвердження проєкту.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button