Суспільство (відео)

Глина, квіти та курс рятувальника: чернігівці спробували пожити «в стилі еко» (Відео)

Спробувати себе в ролі справжнього гончаря, коваля, біолога або флориста змогли всі охочі під час фестивалю «Життя в стилі Еко». Для цього в Міжнародний день охорони навколишнього природного середовища до Ялівщини з’їхалися жителі з усіх куточків області. Для них на Алеї майстрів проводили різноманітні майстер-класи.

«Це в нас і майстер-класи зі шкіри, з лози, з кераміки, з гончарства, з художнього розпису, з мотанки. Тобто ми пропонуємо дітям долучитися до творчості, до народних ремесел. І таким чином зробити собі якийсь виріб і забрати його додому. Зараз діти настільки зайняті і знаходяться в інтернет-просторі, що майстер-класи їх розслабляють і долучають до довкілля», — розповіла директорка Чернігівського обласного центру народної творчості Юлія Солонець.

«Для діток це цікаво, тим паче зараз мало місць, де вони таке побачать. Дітвора цікавиться цим. Вони замовляють, що їм хочеться, те й робимо. Зазвичай горщики, глечики», — зазначає гончар Микола Тараненко.

«Представляємо 6 майстер-класів, які будемо проводити з дітьми. Зокрема «життя під мікроскопом», тобто в краплині води дітки зможуть подивитись, які ж найдрібніші істоти існують у воді. Також зможуть зробити квіточки на пам’ять для себе. Виготовити з солоного тіста звіряток. Зробити з паперу журавлів, ще з паперу та з фетру курчаток», — наголошує представниця «Чернігівської обласної станції юних натуралістів» Світлана Волігорська.

— Мені цікаво спробувати, там курчатко роблять.

— Майстер-клас із квітів, там мені подобається оформляти, квіти ставити.

А на локаціях «Врятуй життя» та «Захисти екосистему» медичні працівники разом із надзвичайниками розповідали, що ж саме треба робити в екстрених ситуаціях.

«Дітям показуємо оснащення нашого автомобіля, наявну апаратуру, показуємо, як надавати першу лікарську допомогу – непрямий масаж серця і штучна вентиляція легенів. А так навчаємо джгути накладати і все інше, що кого цікавить», — розповідає лікар невиїзної бригади В’ячеслав Бугрим.

«Основною причиною пожеж в екосистемах є необережне поводження з вогнем. Тому дітям ми будемо розповідати про те, як треба поводитися в екосистемах, коли ви виїжджаєте на відпочинок. Часто розводять багаття їхні батьки в не відведених для цього місцях. Тому будемо проводити роз’яснювальні роботи для дітей, їхніх батьків і вчителів», — провідний інспектор Чернігівського міського відділу ДСНС Богдан Чмир.

До того ж учасники екофестивалю мали можливість відчути себе в ролі справжніх рятівників і навіть приміряли форму співробітників ДСНС.

— Дуже тепла, форма, в якій взимку не замерзнеш точно. Це дуже така професія, яка рятує людей, я хотів би на цю професію.

Під час фестивалю свої почесні нагороди отримали переможці конкурсу «Одна планета – одне майбутнє», які зробили значний вклад у збереження екології області. Одна з них – Світлана Потоцька.

«Було запропоновано на пришкільних територіях створити такі території озеленення для дітей з особливими освітніми потребами, такі клумби, за якими вони могли б доглядати, спостерігати, вивчати особливості рослин», — голова Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони природи Світлана Потоцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На першому громадському городі у Чернігові облаштували грядки

Та особливо відзначили 16-річного жителя Корюківки Владислава Корха. Спочатку хлопець хотів побити рекорд сусіднього населеного пункту, в якому створили найбільшу картину з пластикових кришок, і запровадив екорух із їх збирання. Але коли з’явилося досить багато матеріалу, його вирішили віддати на інше. Пластик мав піти на виготовлення протезу для ровесника Владислава, який втратив ногу через онкологію. Таким чином хлопець разом з однодумцями назбирав 30 тонн пластикових кришок.

«З 1 вересня ми розпочали цю дію. Згодом долучились до нас місто Городня, Чернігів. Потім БФ «Овес», який нам допомагав. Цього хлопця ми знайшли на сайті БФ «Краб», йому потрібен був терміново протез. Фірма «Море пива», у неї багато розливного квасу, лимонаду, вони нам за тиждень присилали по дві тонни кришечок», — зазначає переможець конкурсу «Одна планета – одне майбутнє» Владислав Корх.

Сам же фестиваль проходить у Чернігові вже втретє. Його організовує департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Його завдання – не тільки залучати щоразу більше людей до взаємодії з природою, а й формувати в них екологічну свідомість, яка проявлятиметься навіть у буденних справах.

«Це і використання полотняної торбинки замість поліетиленового пакету, це і передача на утилізацію використаних батарейок, а не викидання в сміття, це і сортування сміття, і передача його на переробку. Це і збереження екосистем, які нас оточують, недопущення зменшення різноманіття тваринного та рослинного світу. Тобто це такий комплекс заходів, який кожен із нас може впроваджувати щодня і відчувати, що він живе в стилі еко», — начальниця департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Катерина Сахневич.

Усіх учасників фестивалю пригощали на польовій кухні. А малеча мала змогу розважитись з аніматорами та спробувати свої сили під час спортивних змагань.

Автор Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button