Суспільство (відео)

Гранти для підприємців Чернігівщини: що це таке і де шукати (Відео)

Війна негативно вплинула на українських підприємців і підприємниць, саме тому вони як ніколи потребують підтримки. Допомогти в розвитку бізнесу під час війни намагається держава та міжнародні організації – за допомогою грантів.

«Гранти – це безповоротні, безоплатні, цільові ресурси, як грошові, так і негрошові. Чому вони безповоротні? Тому що якщо ви виконаєте всі умови грантодавця, то не потрібно нічого йому повертати. Безкоштовні – тому що за гранти не треба нікому та ніде платити. І цільові – тому що гранти виділяють під певні цілі грантодавця. Наприклад, створення робочих місць, конкурентоспроможність підприємств і ресурси, тому що це не завжди гроші. Це може бути обладнання, може бути сировина, обмін досвідом або консультації. Інколи підприємці плутають поняття грантів і кредитів. Але головна відмінність в тому, що кредити треба обов’язково повертати і, можливо, з певними відсотками», — Марія Руденко, директорка «Агенції регіонального розвитку» Чернігівської області.

Головний критерій отримання гранту – це, звісно, економічно обґрунтована ідея. Зазвичай грантодавці на своїх ресурсах виставляють повний перелік умов, документи та форми, які необхідно заповнити та надіслати.

«Зазвичай гранти є цільовими, але в будь-якому випадку їх не надають гральному бізнесу, виробництву тютюну, алкоголю та зброї. Зараз ще однією з умов є те, що бізнес не співпрацює з країною-агресором та білоруссю. Обов’язково ви маєте працювати офіційно і, можливо, якийсь певний встановлений час, а далі всі умови здебільшого є індивідуальними», — Марія Руденко, директорка «Агенції регіонального розвитку» Чернігівської області.

Виникає запитання – де шукати такий інструмент для розвитку? В Чернігівській області для цього існують різноманітні дайджести.

«Кожного місяця департамент економічного розвитку Чернігівської ОДА випускає грантовий дайджест, у якому містяться гранти з різних напрямів. Це і підприємництво, і гранти для громад, для громадського сектору, медицина, освіта тощо. Також гарний ресурс – це Дія.Бізнес, тут публікують багато грантових можливостей. Також ви можете завітати до агенції або стежити за нашими ресурсами. Приходьте до нас і безпосередньо розкажіть про вашу проблему або потребу, що ви хотіли б отримати і чого не вистачає. І ми вже будемо працювати безпосередньо з вами у пошуку грантів і написання заявок», — Марія Руденко, директорка «Агенції регіонального розвитку» Чернігівської області

Схвалення заявки зазвичай відбувається або за результатами конкурсного відбору, або за співбесідою. Зараз для підприємців нашої області є можливість подати заявки на кілька грантових конкурсів. Перша можливість – «Грант на власну справу» у Дії. Це державна підтримка. Є й міжнародні.

«Серед чинних є грант для жінок-підприємниць, це конкурс, у результаті якого одна жінка виграє 100 тисяч гривень і подорож до Парижа, заявки приймаються до 15 березня, він організований Франко-Українською ТПП. Також проєкт Українського ветеранського фонду. Виділяють ветеранам і членам їхніх сімей для підтримки їхньої підприємницької діяльності, якщо така вже наявна, 20 тисяч гривень. Також діє грантова програма на 1 мільйон доларів для креативних підприємців від Міністерства культури та інформаційної політики спільно з Київською школою економіки, але це не один підприємець. А відповідно до конкурсу, кошти будуть розподілені між учасниками в сумі п’ять тисяч доларів для кожного», — Марія Руденко, директорка «Агенції регіонального розвитку» Чернігівської області.

 Повний перелік чинних грантів можна знайти за посиланнями https://business.diia.gov.ua/cases/granti, https://drive.google.com/file/d/1az-FIWKhYyzFyNRa_h-hW9dYgvJSCKtk/view (лютий 2023) та https://economy.cg.gov.ua/

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button