Суспільство (відео)

Греко-католики Чернігівщини вчаться візантійського типу іконопису (Відео)

У селищі Любеч, що на Чернігівщині, триває літня школа іконопису. Організовується вона вже другий рік поспіль українською греко-католицькою церквою. Цьогоріч налічує 11 учнів, які захотіли опанувати мистецтво написання ікон або потренуватись у ньому.

«На жаль, мало місцевих відвідувачів школи. Більшість людей, які захотіли навчитися цієї техніки, приїжджає із Західної України. Техніка в нас трішки інша – це візантійська давня, чотирьохколірна», — Сестра Єлена, координатор школи іконопису.

«Це, я можу сказати, грецька техніка, її перейняв у свого вчителя і показую, як за допомогою цих кольорів можна робити оце», — Тарас Марків, майстер-іконописець.

Пишуть тільки чотирма фарбами – червоною, жовтою, білою і чорною, але шляхом їх змішування створюються нові кольори. Ця техніка називається візантійською і є однією з найдавніших. Школа з таким стилем написання, за словами її організаторів, єдина в Україні. І головне в створенні ікони – це духовний настрій іконописців.

— Для мене ця школа – це час духовного оновлення. Я юрист-студент і це моя перша ікона, але це величезний духовний досвід.

— Чуєте, нас супроводжує Ісусова молитва, відповідно, це слова, які очищають.

«Насамперед віднайти мир і гармонію з Богом. Образ видимий — це ретрансляція того, що всередині, в серці», — Владислав, учень школи.

— Щоразу, малюючи маленьку частинку ікони, я уявляю, якою вона потім буде – і це просто дуже цікаво. 

Загалом написання ікони Христа триває 14 днів і закінчиться 1 липня. Учні – молодь, але переважно це не новачки в іконописі, вони вже тренувалися з цього вміння, однак в інших школах. Після закінчення написання ікон кожен забирає власний витвір.

«Кожен бере з собою. Ікона освячується і учні її забирають. Далі це може бути або подарунок, або вдома для молитви – тобто ікона виконує свою функцію основну», — Тарас Марків, майстер-іконописець.

Загалом у написанні ікони поєднуються три головні аспекти навчання техніки, сама практика і, звісно ж, молитва.

— Богородице… Господь з тобою.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button