Суспільство (відео)

Грип насувається: чи варто робити щеплення та кого держава планує вакцинувати безкоштовно (Відео)

Епідемія грипу на Чернігівщині може розпочатися вже у жовтні. Про це розповіли в обласному управлінні охорони здоров´я. Запобігти хворобі може щеплення. Про профілактику знають і чернігівці.

«У нашій країні епідемія коронавірусу, тому треба прищеплюватися».

«З огляду на те, що в нас зараз, крім грипу, ще й ковід, то це неодмінно треба, щоб мінімізувати хворобу. Цього року планую вакцинуватися».

«Навіть не буду планувати це робити. Я не можу вам відповісти, захищає чи ні. Я вважаю, що більше захищає, віриш ти в це чи ні. Якщо віриш, отже, захищає, якщо ні – то ні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість вакцин від грипу в Україні буде збільшено вдвічі

Лікарі кажуть, що ті, хто планує прищеплюватися, можуть робити це вже у вересні. Адже імунітет формується впродовж трьох-чотирьох тижнів після вакцинації.

«На тлі пандемії коронавірусу в Україні і по всьому світу можливий більш ускладнений перебіг цієї інфекції, якщо вона супроводжуватиметься ще й нападом грипу. Тому особисто я сам вакцинуюся щорічно від грипу та прищеплюю свою родину»,- Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров´я Чернігівської ОДА.

Цьогорічна вартість вакцини незначно відрізнятиметься від цін минулого року. Тоді вона коштувала близько трьохсот гривень. Однак її доведеться купувати, адже держава не забезпечує вакциною від грипу медичні заклади.

«Вакцинація від грипу не входить до переліку обов´язкових щеплень. Тому вона не забезпечується державою. Держава забезпечує лише ті вакцини, що входять до календаря щеплень. Але на сьогодні Міністерство охорони здоров´я проводить роботи щодо закупівлі вакцин і щеплення медичних працівників, які працюють із хворими. І не тільки з хворими на COVID-19, а й з усіма іншими. Тобто медиків первинної ланки, які спілкуються з хворими на ГРВІ, грип і таке інше»,- Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров´я Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГРВІ та грип: ситуація в області

Особливо щеплення необхідно робити тим людям, які входять до груп медичного та епідемічного ризику. Зокрема це люди старшого віку.

«У нас в області людей віком старше 65 років, які входять до групи ризику, приблизно 20 тисяч. Це хворі на діабет, важку серцево-судинну патологію, є інші ендокринні захворювання»,- Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров´я Чернігівської ОДА.

Також у групі ризику діти віком від пів року до п´яти. Варто прищеплювати й школярів, оскільки вони постійно перебувають у колективі, для них є значна загроза захворіти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button