Суспільство (відео)

Інспектор на вчителя: на Чернігівщині створили структуру, що проінспектує всі школи (Відео)

Усі школи області чекає аудит. Перевірятимуть заклади поступово протягом 10 років. Для інспектування нещодавно були створені спеціальні регіональні відділення Державної служби якості освіти.

«Сформувати культуру якості освіти та вивчати, оцінювати і надавати рекомендації безпосередньо щодо організації освітнього процесу»,- Тетяна Маханькова, начальник управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області.

Проводять аудити поки що тільки в школах. На підході – садочки та професійна освіта. В підсумку аудиту – публічні рекомендації, наслідком яких може бути і пониження ступеня закладу і навіть його закриття. Оцінюватимуть за чотирма напрямами.

«Перше – це освітнє середовище. Друге – як же оцінюються учні. Третє – робота самих учителів. І четверте – це управлінські процеси»,- Тетяна Маханькова, начальник управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області.

Загалом Служба створена, згідно з новим законом про освіту, ще у 2017-му. Регіональні відділення з’явилися менш ніж пів року тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітні послуги відтепер контролюватиме служба якості освіти

Експертна група, що проводить аудит, складатиметься з одного члена управління, решта – максимум ще 11 осіб – педагоги з інших шкіл, які пройшли конкурсний відбір. Останні працюватимуть від 5 до 10 днів на рік.

«Заробітної плати окремо не буде, але буде відрядження і збереження зарплати за основним місцем роботи»,- Тетяна Маханькова, начальник управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області.

За цей рік на Чернігівщині проінспектують шість закладів. Першим стане чернігівський ліцей для обдарованої сільської молоді. Далі – школи з Ніжинського, Носівського, Менського, Чернігівського районів. За 10 років, а саме така періодичність аудиту в одному навчальному закладі, планують відвідати всі 486 шкіл області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button