Суспільство (відео)

Інтернет для підлітків: заборонити не можна дозволити (Відео)

Після сумнозвісних подій із «дівочою бандою» в Чернігові містяни, не чекаючи висновків експертів та результатів розслідування, доволі швидко знайшли «винного» в ситуації.

«Це комп’ютер винен. Треба менше приділяти уваги, нехай на вулиці бігають, займаються спортивними іграми, ніж удома сидять у планшеті та в комп’ютері», — чернігівка.

А відтак, дедалі гучніше батьки почали висловлювати думку заборонити присутність у соціальних мережах та обмежити доступ до інтернету для неповнолітніх. Та чи можна і головне – чи доцільно робити це, висновки експертів доволі неочікувані.

На сьогодні в нас росте нове унікальне покоління, яке в сучасній соціології називають покоління Z (зет). Це люди, які народилися між 1995 і 2012 роками. Поки що це школярі та студенти.

«І це покоління радикально відрізняється від усіх поколінь, які були до них. Навіть науковці не беруться передбачати, яких горизонтів може досягти це покоління. Ми переходимо в світ інтернет-технологій, і це саме завдяки цьому новому поколінню», — старший викладач ЧНТУ, керівник школи інноваційної освіти «Rainbow»Олена Пономаренко.

Якщо раніше вважалося, що для того, аби людина стала розумною, треба вчитися до 40 років, то на сьогодні головне – освоїти технології, зрозуміти тренди, швидко рухатися, і ти можеш досягнути найбільших висот. А, як відомо, найкраще інтернет-технології засвоюють наші діти.

«Це покоління, яке може ловити одночасно 5 екранів. Тобто ні люди в 30 років, ні люди в 35-40 років цього не можуть. А наша дитина може одночасно дивитися в смартфон, телевізор, комп’ютер. І це для неї є норма. З одного боку, це плюс, бо в інформаційному суспільстві треба швидко накопичувати й опрацьовувати інформацію. З іншого боку, ми спостерігаємо ту ситуацію, коли у сучасної дитини концентрація уваги становить 5-6 секунд», — старший викладач ЧНТУ, керівник школи інноваційної освіти «Rainbow» Олена Пономаренко.

Таку розосередженість уваги називають кліповим мисленням, коли навколишній світ перетворюється на мозаїку розрізнених, мало пов’язаних між собою фактів. Дитина звикає до того, що вони постійно, як у калейдоскопі, змінюють один одного, і повсякчас вимагає нових.

«Уявіть собі, якщо викладач на уроці не зміг захопити увагу дитини протягом 6 секунд, дитина швидко «пішла» у смартфон, бо далі їй це просто нецікаво. І на це дуже часто скаржаться наші викладачі – а що з ними робити, а вони не слухають і не можуть, так би мовити, адекватно реагувати», — старший викладач ЧНТУ, керівник школи інноваційної освіти «Rainbow» Олена Пономаренко.

Тому на сьогодні обійтися просто шкільним навчанням вже не можна. Наприклад, цього року вперше в Чернігові з’явились троє дітей, які відмовилися від офіційних звичайних шкіл і перейшли у віртуальні – навчаються через вебінари, YouTube, їздять на семінари та коуч-сесії. Тобто такий результат можна отримати, коли дитина знає і правильно використовує можливості новітніх технологій. Однак ситуація із чернігівськими дівчатами показує зворотній бік «медалі».

«Дитина в 13-16 років хоче реалізуватися, хоче себе якось показати, презентувати себе. І якщо ми її не навчимо, як це робити і для чого це робити, то дитина реалізується саме через оці бійки, через жорстокість і тому подібне», — старший викладач ЧНТУ, керівник школи інноваційної освіти «Rainbow» Олена Пономаренко.

І тут ми постаємо перед новою проблемою – у більшості своїй сьогодні дітей навчають представники навіть не покоління Y (ігрек), а прорадянського покоління X (ікс), яке до кінця не розуміє мови підлітків і не може подати цього матеріалу.

«Ситуація така. Коли дитина приходить у школу і починає вчитися, але той вчитель, який вчить дитину, абсолютно не орієнтується в тих трендах і в тих технологіях, які є на сьогодні. І в дитини настає розчарування: як же так!? Я вмію зробити презентацію навіть у Prezi, а мій викладач не може цього зробити навіть у PowerPoint», — старший викладач ЧНТУ, керівник школи інноваційної освіти «Rainbow» Олена Пономаренко.

Завдання номер один для нинішніх освітян – це правильно зорієнтувати дитину в сучасному просторі й пояснити, як вона може використати свої знання. Лише в такому випадку люди покоління Z стануть вмотивовані, геть інакше навчатимуться й абсолютно інакше зможуть себе в цьому світі застосувати.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button