Суспільство (відео)

Колаж як історична візуалізація: унікальні роботи мисткині з Чернігова (Відео)

У світі мистецтва завжди знаходяться люди, які дивують і надихають нас своїми унікальністю та творчістю. Одним із видів мистецтва є колаж – об’єднання різних елементів у повноцінну картину бачення митця. У нас була можливість поспілкуватися та побачити мистецтво колажів через очі мисткині Аліни Пономаренко, яка розповіла нам про свою стилістику і техніку колажів.

«Техніку колажу я відкрила для себе в 2016 році, коли почала навчання в новому місті, для мене це було щось нове. Щоб подолати стресовий період, я відкрила техніку колажу, поєднавши обкладинку журналу з елементами квітів, і я тоді не знала, що існує така техніка колажу. Після цього вона стала для мене як арттерапія і як хобі, що переросло в роботу. Техніку колажу я люблю за те, що вона варіативна, тобто ти можеш почати з паперового формату, перетворити в digital, а після цього – в анімацію», — Аліна Пономаренко – мисткиня.

Ми дізналися, коли артистка вважає роботу завершеною

«Я дивлюсь на роботу композиційно, на наповненість колажу. Колаж і класний тим, що він ніколи не може бути завершеним, оскільки можна додавати, прибирати та перетворювати різні елементи, адаптовувати під різні формати, але все ж таки інтуїція підсвідомо підказує, що композиція готова і колаж завершений», — Аліна Пономаренко – мисткиня.

Кожна ілюстрація для Аліни особлива тим, що це історія, за котрою стоять події в нашій країні, але, звісно, є робота, яку мисткиня виділяє для себе.

«Найболючіша та найцінніша – робота про мого брата, який загинув у березні минулого року, вона називається «Asket». Це була адаптація свого болю та розпачу саме у візуальному форматі. Також для мене цінно, коли звертаються родичі загиблих героїв і просять також створити візуальну пам’ять про їхніх загиблих Героїв», — Аліна Пономаренко – мисткиня.

Також артистка поділилася своїми майбутніми планами щодо творчості.

«Взагалі в мене є мрія: я хочу і прагну адаптувати техніку колажу в структуру міста. Тобто візуальною мовою колажу доносити інформацію людям в адміністративних спорудах», — Аліна Пономаренко – мисткиня.

Сьогодні Україна бореться не лише за територіальну цілісність, а й за культурну спадщину, українське мистецтво під час повномасштабного вторгнення стає дедалі популярнішим і яскравішим

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button