Суспільство (відео)

Ковальство: заключний етап чернігівської «Етніки» (Відео)

Виставка «Ковальство» – четверта і завершальна в проєкті «Етніка» Чернігівського музею ім. Тарновського. Цього разу музейники презентували історичну майстерню-кузню в такому вигляді, який вона мала в ХІХ столітті.

За словами пані Марії, майстрині ковальської справи, в сучасних ковальнях обстановка вже не така.

«У сучасних умовах можна використовувати як вугілля, так і газ. Зараз більше майстрів працюють із газом, адже це зручно. Але на вугіллі теж працюють. Загалом накувало те саме, але в нашій майстерні більше сучасних інструментів: пневмомолот, гриндер, апарат для зварювання, напівавтомат», — Марія Кобець – майстриня ковальської справи.

Загалом, на виставці представлені роботи шістьох сучасних ковалів: Олександра Кишко, Андрія та Марини Кобець, Георгія Сосновського, Володимира Білоуса та, на жаль, уже покійного Дениса Ромодана. Кожен із них своїми виробами відомий не лише в Україні, але й за її межами.

«Речі дуже цікаві, дуже різнопланові, адже ми представляємо жанр «історична реконструкція». Окремо представляємо побутові речі й окремо представляємо картини цікавого художника по металу Кишка Олександра», — Олена Трухан – старша наукова співробітниця Чернігівського обласного історичного музею імені В. В. Тарновського.

Під час вивчення експонатів виставки можна звернути увагу на те, наскільки вони різнопланові. Складно повірити, що все це виготовлено з потужного металу. Утім, майстерність сучасних ковалів зчитується не лише у їхніх виробах.

«Ковальська справа – дуже тяжке заняття. Ти повинен не тільки гарно робити вироби, але й постійно відчувати нові тенденції, навчатися новим професіям», — Олександр Кишко – майстер ковальської справи.

За час щотижневих виставок «Етніка» неабияк зацікавила чернігівців. На кожен новий захід приходило дедалі більше людей. Завершальна, четверта, виставка, за словами працівників музею, прийняла найбільше відвідувачів.

«Дуже багато людей приходить. Дуже тепла виставка вийшла, дуже цікава. Для кожного є щось своє: для жінок – вишивка, для чоловіків – ковальська справа. Кожен може віднайти щось своє», — Олена Трухан – старша наукова співробітниця Чернігівського обласного історичного музею імені В. В. Тарновського.

У часи, коли українці ведуть боротьбу за своє існування, як ніколи важливо говорити про усвідомлення свого коріння. Адже саме відповідь на одвічне питання самоідентифікації дає чітке усвідомлення, за що ми воюємо і чому для нас така важлива Перемога.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button