Суспільство (відео)

Крохмальний «терор» «Вималу»: коли припиниться «смердюча» агресія (Відео)

Уже понад тиждень жителі чернігівського мікрорайону Масани та прилеглих сіл буквально задихаються від їдкого неприємного запаху, що тероризує людей переважно вночі.

«Приходжу – задихаюсь. Зранку шлунок болить».

«Узагалі жесть».

«Дружина моя була вдома, то не могла дихати і з очей сльози аж лилися».

«Якщо гнилу картоплю вам під ніс підсунути, ось і всі враження».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітря в мікрорайоні «Масани» перевірить лабораторний центр

Увесь цей час винного знайти не вдавалось. Лише кілька днів тому активісти відшукали джерело проблеми – крохмальний завод «Вимал».

«Саме від очисних. Там є сік, який за 28 градусів починає бродити, випаровуватись. Це все підхоплює вітер – і ми починаємо всім цим дихати», — розповідає Віталій Панченко, громадський активіст.

Мало не штурм заводу змусив його власника зізнатись – проблема дійсно у відходах від виробництва крохмалю, клітинному соку, на літо залишеному у відстійнику. За високої температури він нагрівся і забродив.

«У нас не було впевненості, що це запах від нас. Ми були впевнені, що за два кілометри цей запах не може поширитись», — говорить Віктор Лазар, власник крохмального заводу.

Учора ввечері люди знову прийшли до «Вималу» вимагати від його власників звіту – як і коли буде вирішена проблема.

«Кожної доби ми викачуємо півтори тисячі кубів, люди працюють цілодобово. Коли буде третина резервуару, ми введемо сорбент, що вб’є ці запахи», — розповідає Віктор Лазар, власник крохмального заводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів на межі техногенної кризи: без води можуть залишитись кілька мікрорайонів

Цікаво, що сільський голова Нового Білоуса Дмитро Федоров, на чиїх землях і розташований завод, самоусунувся від проблеми. Як глядач з’явився лише раз – на першій зустрічі.

«Зустрів голову Новобілоуської сільської ради, він на проблему тільки знизав плечима, хоча люди, яких він має представляти, також потерпають від цього питання», — відзначає Віталій Довбах, громадський активіст.

На цю зустріч представник «Батьківщини» Дмитро Федоров не прийшов. Мабуть, були проблеми важливіші. Хоча відстоювати права людей було в чому. «Вималівці» хоч і визнали провину, проте і далі не усвідомлюють її наслідків.

«Я скажу вам, що на нашому підприємстві немає техногенної катастрофи», — говорить Віктор Лазар, власник крохмального заводу

«Ви кажете, що немає проблем зі здоров’ям. Давайте не будемо кидатись такими фразами. – Люди задихаються. Людина може загинути».

Остаточні вердикти, чим же насправді дихали люди і яка була шкода здоров’ю, невдовзі винесуть лабораторні центри, які вже відібрали зразки повітря. Віктор Лазар же запевнив, що до кінця тижня проблему приберуть і надалі вона більше не повториться.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button