Суспільство (відео)

«Лавсторі» в розбомбленій Августівці: як почуття допомагають людям пережити трагедію (Відео)

Замість вибухів – грюкіт молотків: оселі жителів Августівки, яка найбільше постраждала внаслідок надзвичайної події на 6-му арсеналі боєприпасів, поступово відбудовують.

 «Дах нам перекрили повністю, не самі, звісно, робили. Бригада, дякую, приїхала. Хороша бригада, я їм дуже вдячна. Все зробили, все перекрили», — розповідає Ніна Манько – місцева мешканка.

А ця пенсіонерка претендує на нову хату. Від її старої залишилися самі стіни. Поки що жінку прихистив колишній чоловік.

«Розійшлися, а тепер я назад її прийняв, бо все ж у неї погоріло. Не люблю її, але назад забираю», — говорить Олексій Гмиря – житель Августівки.

Наслідки надзвичайної ситуації Чернігівщина ліквідовує власними силами – вони невеликі: 500 тисяч гривень виділили з резервного фонду обласного бюджету, 400 тисяч – допомога підприємців і волонтерів з усієї України, і майже 300 тисяч надійшли з районного бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Моторошні світлини з ічнянського пекла

«Дали шифер і цвяхи дали, і цементу дали, але хіба це поміч?» — зазначає Ганна Бойко – жителька Августівки.

На початку листопада Ічнянщина має отримати обіцяні державою 100 мільйонів гривень, а постраждалі, відповідно, – компенсацію. Гроші надійдуть кількома траншами. Пакет документів облдержадміністрація  відправила до відповідних міністерств.

«Загалом ми хочемо за рахунок державного бюджету придбати 15 будинків і отримати відшкодування на 54 будинки. Решту ми плануємо закрити за рахунок місцевого бюджету, обласного резервного фонду і благодійних коштів», — розповідає Юлія Свириденко – в.о. голови Чернігівської ОДА.

Робота з 8-ї ранку і лише невеликий перепочинок на обід: третій тиждень у посиленому режимі в Августівці працюють рятувальники і піротехніки. Вони шукають небезпечні сюрпризи 6-го арсеналу боєприпасів.

«Різні вибухонебезпечні предмети, які розлетілися під час вибуху цього арсеналу», — говорить Василь Зубко – заступник начальника групи піротехнічних робіт ДСНС України в області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Ічнею снарядами знищено півсела

Людські садиби та городи вже звільнили від вибухонебезпечних предметів. Залишилися великі поля і ліси – розміновувати ці об’єкти складніше.

«Вже проведене розмінування 74 тисяч гектарів, залишається в нас ще 4 тисячі га і, відповідно, розмінування провести», — зазначає В’ячеслав Вернидуб – заступник начальника ДСНС України в області.

У сусідній Дружбі лагодять місцеву школу. Вибуховою хвилею в ній пошкодило дах, вікна і стіни. Якщо держава не затримає гроші, в грудні школа розпочне навчальний процес.

«Заміна покрівлі, хоча покрівлю вже майже завершують. Заміна вікон, заміна дверей. Розбиратимемо і по-новому ставитимемо перегородки між класами. Ну і фарбування, оце основне, що потрібно», — повідомляє Віталій Бабенко – директор Дружбинської ЗОШ.

До кінця тижня будівельники мають завершити ремонт людських осель. Їх залишилося лише три. До речі, перевиконання районного бюджету Ічнянщини – три мільйони гривень – теж відправлять на ліквідацію наслідків трагедії.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button