Суспільство (відео)

Людина має захищати тих, хто цього потребує: як допомогти безпритульним тваринам Чернігова (Відео)

Пані Ірина – чернігівська зооволонтерка. Щодня вона відвідує різні райони міста та годує безпритульних тваринок, які тут живуть і потребують її допомоги.

«Сюди потрапила три роки тому і побачила такий прайд тварин. І звісно, так не можна було залишати. І ми вирішили їх простерилізувати, аби в майбутньому не було лиха і не було більше безхатніх тварин», — Ірина Боярченко – зооволонтерка.

Та з початком повномасштабного вторгнення кількість тваринок, які не мають дому, збільшилася. Адже багато хатніх улюбленців із певних причин опинилися на вулиці.

«Кількість безпритульних тварин, на жаль, у сучасних умовах не зменшується. Більшість тварин домашніх, залишених ще в лютому-березні, – це нестерилізовані тварини, вони почали розмножуватися на вулиці. І все, що було зроблено комунальним підприємством, зоозахисниками за останні роки в напрямі стерилізації, на жаль, відкинулося назад на 8-10 років», — Тетяна Діденко – директорка КП «ВСЦ «Крок до тварин».

Із настанням холодної пори року тваринки, які не мають дому, починають ховатися в теплих приміщеннях: підвалах житлових будинків, господарських спорудах у приватних секторах і в кожному доступному затишному куточку. Таке сусідство бентежить власників, мовляв, із такими співмешканцями чимало проблем. Та пані Тетяна запевняє: у разі правильних дій із боку людей тваринки принесуть лише позитивні емоції.

«Насамперед стерилізація. Треба знайти можливість. Якщо такої змоги немає, слід звернутися до ветеринарно-стерилізаційного центру. Ми розкажемо, що краще зробити в такому випадку. Все пояснимо, розкажемо», — Тетяна Діденко – директорка КП «ВСЦ «Крок до тварин».

Важливим аспектом для допомоги є також щеплення від сказу та лікування від паразитів. Та найпростішим способом врятувати є годування. Найкраще підійде магазинний корм. А от залишки їжі з власного столу тваринкам давати не варто.

«Зараз Новорічні свята, люди несуть кістки, об’їдки зі столу, і на операційний стіл потрапляють тварини, в яких забиті кишківники. Дуже хочеться попросити: якщо ви не можете купити корм, не можете готувати для тварин, краще пройдіть повз них, але не несіть пакети. Це не допоможе тваринам», — Тетяна Діденко – директорка КП «ВСЦ «Крок до тварин».

Маючи бажання допомогти, важливо не нашкодити. А якщо не розумієте, як зробити краще, зверніться до експертів. Працівники центру «Крок до тварин» таку допомогу надають як офлайн, так і в телефонному режимі. І водночас просять пам’ятати, що центр не має змоги забрати тваринок на постійне перебування. 

«Людина має захищати тих, хто цього потребує. Особливо в наших умовах. Ми маємо бути людяними. Маємо бути гуманними. І ми маємо цінувати життя», — Наталія Рибалка – зооволонтерка.

Махатма Ганді свого часу зазначав: «Велич і моральний прогрес нації можна виміряти тим, як ця нація ставиться до тварин». Тож якщо ви маєте чотирилапого сусіда, запропонуйте йому свою допомогу. Вона точно йому знадобиться.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button