Суспільство (відео)

Людські долі: реалії життя переселенців у модульному містечку Чернігова (Відео)

Леоніду Дерев’янку – 66 років. Усе своє життя чоловік разом із дружиною працював задля того, щоб побудувати власний будинок, у якому вони змогли б спокійно провести пенсійний вік. Утім, не судилося – російський снаряд дотла спалив мрію про щасливе життя.

Того дня чоловік і сам міг би загинути, утім, його врятував син, який вчасно вивів батька з будинку, що опинився під ворожим обстрілом.

У 66 років Леонід Дерев’янко залишився без дому.

Понад 20 тисяч – така загальна кількість внутрішньо переміщених осіб, які наразі проживають на території Чернігівського району. Зараз у регіоні діє низка програм, що за потреби забезпечують ці категорії населення житлом. Так, до прикладу, в Чернігові восени 2023 року відбулося офіційне відкриття модульного містечка по вулиці Дрозда. Загалом у ньому побудовано сім двоповерхових модульних будинків на 112 квартир.

Із 1 листопада 2023 року ВПО, а також жителям Чернігова, які втратили житло, почали видавати ордери на заселення в модульне містечко, що розташоване по вулиці Дрозда. Для цього їм необхідно було зібрати

Та навіть попри хороші умови для життя, чоловік зізнається – дуже хоче повернутися у власний будинок.

Усі історії жителів модульного містечка по вулиці Дрозда, що в Чернігові, трохи схожі одна на одну. Об’єднує їх те, що через російське вторгнення люди залишилися фактично без нічого – росія знищила їхні будинки, відібрала домівки.

У 82 роки змушена жити в орендованому помешканні й Валентина Славута – її будинок знищив російський снаряд.

У модульному містечку по вулиці Дрозда жінка мешкає з січня 2024 року. До цього, розповідає, тривалий час проживала в гуртожитку одного з училищ міста. Наразі, зізнається жінка, вона майже щодня відвідує територію, де колись стояв її будинок.

Жінка ще не знає, скільки зможе мешкати в модульному містечку по вулиці Дрозда. Адже договір оренди житла в неї укладений на рік, що далі – незрозуміло. Утім, точно жінка знає одне – йти їй нікуди. Росіяни знищили її будинок.

Перебуваючи в квартирах, розташованих у модульному містечку по вулиці Дрозда, здається, що для одного площі цілком достатньо. Утім, за наявності дітей і тварин помешкання здається дещо затісним, адже воно відносно маленьке. З цією думкою погоджується і жителька однієї з квартир Ірина Дмитренко – для чотирьох

Ірина Дмитренко разом із сином і двома тваринками живуть в однокімнатній квартирі модульного будиночка, що по вулиці Дрозда. На заселення сюди чекали понад рік. Увесь цей час жили в орендованих квартирах.

Наразі родина Дмитренків чекає на схвалення заявки на купівлю власного житла від програми «єОселя». Мріють, що вже найближчим часом зможуть переїхати до своєї оселі.

Таліна Тарасенко
Сергій Бутько

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Ще статті по темі

Back to top button